”Könssjukdomar skrämmer mer än risken att bli gravid”

– Unga människor för ett väldigt ologiskt resonemang kring graviditeter och preventivmedel. Och vi vill nog påstå att respekten och rädslan för könssjukdomar är högre än för risken att bli gravid.

SÖRMLAND2009-03-04 16:48

Sesam, sex- och samlevnadsmottagningen på Mälarsjukhuset, tar emot abortsökande och utför provtagningar och behandlingar av sexuellt överförbara sjukdomar. Här arbetar olika yrkeskategorier, de flesta på deltid, i en gemensam öppen mottagning.

Mona Hasselström och Britta Karlsson, barnmorska respektive kurator, ger kvinnoklinikens chef Kaj Wedenberg rätt i sina farhågor. Aborttalen ökar igen och klamydiafallen likaså. Risken för att hiv ska sprida sig bland heterosexuella unga människor i Sverige är påtaglig.

Däremot vill de påstå att sexualmoralen ändå fortfarande är tämligen hög. Inte minst bland ungdomar, även om merparten av mottagningens patienter har fyllt 20 år.

Tar ett större ansvar i dag

– Det går ett rykte om att Eskilstunaborna skulle vara speciellt lössläppta och inte bryr sig om att skydda sig. Det är ju tack vare ansvarskännandet människor kommer till oss. Och våra mottagningar är fulla för jämnan. Inte minst av killar som kommer för provtagningar.

– De kommer visserligen för att de haft oskyddat sex, men jämfört med 90-talet är det skillnad, män tar ett större ansvar för sig och sin partner i dag.

På Sesam görs många hiv-tester, många passar på och tar alla prov som erbjuds när man ändå är på mottagningen.

– Men man ska inte oroa sig i onödan. Har man haft två svenska kontakter senaste året och inte har några besvär räcker det med ett klamydia-test. Har man däremot haft 10-15 partners och varit ute i Europa på äventyr, då är det läge att kolla allt.

Att man i dag kan klamydiatesta sig anonymt och gratis via nätet underlättar Sesams arbete betydligt.

Bästa preventivmedlet mot smittspridning är kondom. Men Mona Hasselström har en känsla av att kondomer används rätt inkonsekvent.

– Ambitionen är nog god, men det funkar inte riktigt som folk hade tänkt. Om kondom alltid fanns till hands, om den alltid kom på, och alltid höll skulle det vara det ultimata preventivmedlet. Ser man däremot enbart till oönskade graviditeter är p-piller det säkraste. En kombination av de två är förstås det ultimata skyddet.

Många myter

Mona Hasselström och Britta Karlsson önskar att de kunde slå hål på alla myter som florerar, inte minst kring p-piller.

– P-piller har många fördelar man borde prata mer om i stället för att odla myter som att man kan bli steril av dem och att man inte bör äta dem mer än tio år. Att bli gravid är tio gånger farligare än att äta p-piller om man ser till risken för blodpropp.

– Unga människor får lätt för sig saker, som de sedan litar mer på än det vi säger. Vi får höra väldigt många påståenden kring aborter, graviditet och preventivmedel som det inte finns någon som helst logik bakom.

Har sexualundervisningen i skolorna blivit sämre?

– Ämnet är ju inte längre obligatoriskt i lärarutbildningen, så det har den. Det är upp till varje grundskolerektor att bestämma hur undervisningen ska ske.

De abortpatienter som Sesam tar emot kan personalen dela in i två typer; de som vet att de är gravida och redan bestämt sig för att göra abort, och de som är osäkra kring det mesta och behöver hjälp med att fatta beslut.

– Ofta är det par som kommer till mig, som är i behov av stöd och vägledning innan de kan bestämma om de ska behålla barnet eller inte, säger Britta Karlsson och påminner om att aborttalen följer samhällstrenden i övrigt. De år Sverige har många graviditeter blir det också många födda barn, många missfall – och många aborter.

– En positiv trend för med sig båda följderna, det kanske man inte riktigt tänker på.

Man behöver inte skämmas

Att få en svacka efter en abort är naturligt.

– Jag uppfattar det ändå som att de flesta är ganska nöjda med sitt beslut. Men det är viktigt att tänka igenom allt ordentligt. Skälen till aborten behöver inte hålla inför oss, men de måste hålla inför ditt eget förnuft.

Britta Karlsson och Mona Hasselström ser som sin uppgift att underlätta för mottagningens patienter.

– Det är klart att detta är svåra frågor, men det är oerhört viktigt att den som kommer hit blir bemött utifrån den man är och de problem man har. Många kommer med taggarna utåt och skäms, för sig själv och inför oss. Det behöver man inte göra.

Anne-Lie Andersson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om