Enligt branschorganisationen Sveriges hotell och restaurangföretagare (SHR) sker cirka 80 procent av transaktionerna på krogarna med betal- och kreditkort.
– Sedan lagen om kassaregister trädde i kraft har möjligheten av få in svarta pengar genom kontanter minskat radikalt, säger Clemens Wantschuva, teknik- och säkerhetschef för SHR.
Trots detta nekar allt fler krogar gästerna att betala med kort och sätter i vissa fall upp egna uttagsautomater i lokalerna.
Mats Persson är chef för Skatteverkets skattebrottsenhet i Sörmland. Han har noterat fenomenet och säger att myndigheten avser att följa utvecklingen noga.
– Vi har ännu ingen fullödig bild av saken och det vore att gå händelserna i förväg om man säger att orsaken är att underlätta för fusk, säger Mats Persson.
Clemens Wantschuva på SHR säger sig dock veta att krögarna nekar kortbetalning av helt andra skäl.
– I vissa barer och på arenarestauranger tar den nya korthanteringen för lång tid, säger han.
Det nya är att kortterminalerna sedan årsskiftet måste kunna läsa kortets chip och att kunden ska slå in sin pinkod. Utan krav på kod dras kortet bara i terminalen och affären är klar.
Branschens aktörer, Finansinspektionen, affärsbankerna och Riksbanken dryftade frågan för ett par veckor sedan utan att komma överens.
Enligt SHR kan problematiken hänföras till de två dominerande kortutgivarna Visa och Master Card.
– De dikterar villkoren, men inte heller de svenska bankerna kan dra åt samma håll.