Chefen fick nyligen lämna sin tjänst med omedelbar verkan, och en polisanmälan lämnades in av regionens säkerhetschef.
Det var i september som medarbetare vid regionens inköpsorganisation gick igenom fakturor och då reagerade på att en chef hade gjort ett antal märkliga transaktioner. En intern utredning tillsattes.
Det skulle visa sig att chefen köpt in produkter utanför gällande ramavtal. Till en början fann de avvikande fakturor som ställts ut under våren och sommaren i år. Men ganska snabbt blev det tydligt att det gjorts felaktiga inköp återkommande, under flera års tid – så långt tillbaka som 2019.
I huvudsak handlar det om elektronik, till ett sammanlagt värde på över 600 000 kronor.
Ledningen för den verksamhet där chefen jobbat ställer sig frågande till huruvida inköpen har något med chefens arbete att göra, eller om de har införskaffats för annan användning.
– Vi har sett att det har köpts in grejer som vi inte per automatik kan härleda till chefens yrkesroll eller ansvarsområde, säger Lars Gunnar Svensson, säkerhetschef vid Region Sörmland.
En del i regionens interna utredning handlade om att samla ihop de produkter som köpts in på felaktigt sätt. Det visade sig att produkterna fanns i flera olika fastigheter runt om i regionen. Löpande såg regionen till att omhänderta produkterna, i takt med att de hittades.
Men varor till ett värde över 300 000 kronor hittades aldrig under utredningen.
Så det finns produkter som är inköpta av regionen som ni i dagsläget inte vet var de är någonstans?
– Ja, det stämmer. De är fortfarande borta. Vi hoppas att polisen kommer att hjälpa oss att utreda det.
Har ni någon idé om var de kan finnas?
– Jag kan inte spekulera i det, det är fortfarande ett frågetecken. Vi vet inte var de är. Och det är därför vi har polisanmält också.
I polisanmälan står det att chefen "har utnyttjat sin roll eller funktion för inköp av utrustning/produkter" och att regionen ser en "risk att inköpen till del kan ha förekommit i syfte att tillgodogöra sig det här för eget privat bruk och nyttjande".
Vad är det som gör att ni misstänker att de använts för privat bruk?
– Jag kan inte säga mer än att när vi granskade det här konstaterade vi att det fortfarande saknas produkter till ett värde av drygt 300 000 kronor.
Tror ni att han kan ha förvarat produkter hemma hos sig?
– Nej. Produkter har hämtats från olika lokaler, men våra egna lokaler.
Lars Gunnar Svensson hänvisar till att det pågår en förundersökning hos polisen, och att han inte vill förstöra för den genom att spekulera och uttala sig för mycket om detaljer.
– Det skulle också bli helt bisarrt om vi skulle börjat jaga var de är, och vad kan de ha använts till och såhär. Det överlåter vi åt polisen. De har helt andra befogenheter att göra det än vad vi har.
Parallellt med den interna utredningen inledde verksamhetsledningen en arbetsrättslig process mot personen. Tidningen har pratat med ansvarig verksamhetsområdeschef för den enhet som den berörda personen jobbat på. För att inte peka ut den anklagade har tidningen valt att inte skriva ut den intervjuade chefens namn.
Hur har samtalen gått till?
– Vi satt ned med personen i fråga och han fick möjlighet att redogöra för de inköp som gjorts, berättar hon.
Och där har ni inte varit överens om vad som varit befogat och inte befogat?
– Ungefär så. Vi har fått förklaringar av honom. Och en del av de förklaringarna har vi förstått, andra har vi inte förstått.
Till slut landade de i att förtroendet för chefen var förbrukat.
– Personen är inte kvar i organisationen. Vi har kommit överens om att gå skilda vägar, helt enkelt.
I början av oktober skrevs därför en överenskommelse mellan Region Sörmland och chefen, som får en månads uppsägningstid med lön.
Hur en chef i Region Sörmland under minst fyra år kunnat göra så här pass omfattande inköp för skattemedel, med oklart syfte och en osäkerhet kring om de köpts in för eget bruk – den frågan hänger dock fortsatt i luften.
– Ja, men det blir något som vi behöver titta på. Vi har påbörjat samtal med inköp och de som jobbar med det här, för att se vad vi kan göra för att säkerställa att det inte ska ske fler inköp utanför ordinarie avtal, säger områdeschefen.
Men kommer ni att ta reda på hur det ens kunde hända?
– Ja, vi har initierat en händelseanalys för att förstå vad det är som har gjort att det ens varit möjligt.
Polisen har inte velat bekräfta att förundersökning har inletts mot mannen eller vilken brottsrubricering som i så fall används.
Tidningen har sökt den uppsagda chefen.