Även Strängnäs stack ut under den senaste tremånadersperioden – där såldes 108 bostadrätter under samma period – vilket är fler än någon tremånadersperiod sedan 2016, och 38 fler än i fjol. Men enligt Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk mäklarstatistik, har Strängnäs-siffran sannolikt en naturlig förklaring.
– Om det byggts två punkthus med fjorton lägenheter, och de kommit ut på marknaden och också sålts under den här perioden, så har man redan där den här ökningen på 30 procent, säger han.
Vad gäller Eskilstuna och antalet sålda bostadsrätter; 292 i jämförelse med 235 i fjol; menar han att den är mer iögonfallande.
– Det är ändå dubbelt så många, volymerna är större, men givetvis kan det finnas synnerligen normala förklaringar, säger Sandegren.
Tittar man på bostadsrättspriserna i Eskilstuna och Strängnäs steg priserna i Eskilstuna med 3,0 procent under perioden september-november. Motsvarande siffra för grannkommunen landade på -2,7 procent. Villapriserna ökade samtidigt med en knapp halv procent i Strängnäs. I Eskilstuna var förändringen desto kraftigare – där sjönk villapriserna med nästan sex procent.
Riksbankschefen Stefan Ingves meddelade vid det senaste räntebeskedet i oktober att man låter reporäntan ligga oförändrad på -0,25 procent. I december planerar riksbanken dock att höja räntan. Till TT säger Sandegren att det har minimal betydelse för bostadsmarknaden.
– Nivåerna är fortfarande historiskt låga. Det krävs ett antal stora förändringar för att det ska få betydelse, säger han.