– Ambulansen Sörmland som verksamhet fungerar inte tre månader om året, om inte personalen jobbar övertid. Det är den krassa sanningen.
Det säger Martin Jansson, sjuksköterska vid ambulansen i Nyköping och förtroendevald inom Vårdförbundet.
Till sommaren ska medarbetarna i ambulanssjukvården ha semester som alla andra, och i Region Sörmland utgår man ifrån att de ska få sina lagstadgade fyra veckors sammanhängande ledighet, enligt Mattias Godlund, verksamhetschef för ambulanssjukvården.
Men att få ihop sommarschemat är svårt. För att det ska gå planeras en neddragning av antalet ambulanser som rullar – en neddragning som sker varje sommar.
– I grunden kan man säga att vi har utgått ifrån att vi kommer att gå ner med en ambulans per länsdel på dagtid, säger Mattias Godlund.
Verksamheten i Sörmland är uppdelad i tre geografiska områden. Totalt är 16 ambulanser i tjänst på dagarna i hela länet, under normala förhållanden.
Men även om man alltså drar ner på bemanningen på sommaren, skulle verksamheten inte gå ihop om inte personalen jobbade övertid. Att det är så bekräftas av Mattias Godlund.
– Ja, vi lyckas inte rekrytera sommarvikarier i paritet med vad som skulle krävas för att våra medarbetare inte skulle behöva jobba övertid, konstaterar han.
Precis som inom vårdsektorn i stort är det svårt att få tag på personal, inte bara på sommaren. Och inom ambulansen har det blivit svårare på senare tid, enligt Mattias Godlund. När de nya reglerna för dygnsvila infördes valde ett tiotal medarbetare att sluta. Till hösten skulle man behöva rekrytera mellan tio och tolv fasta medarbetare för att ersätta pensionsavgångar och dem som slutat av andra anledningar, enligt Mattias Godlund.
Även under våren, alltså med ordinarie grundbemanning, har det varit svårt att täcka upp alla pass. Sjukfrånvaro gör att ambulanser får ställas. Flest pass 16, i hela länet, ställdes in i mars medan det under de övriga månaderna handlar om sex och elva inställda pass. Ofta är det den så kallade single respondern – en akutbil med en vårdpersonal och utan bår, som ställs in när det blir personalbrist.
Carina Axén är enhetschef inom ambulanssjukvården. Hon tycker egentligen inte att det är rimligt att ha ett system som bygger på att personal måste jobba övertid.
– Nej, så kan man inte ha det, det kan inte bygga på att medarbetarna ska jobba mer än heltid, det är ingen bra arbetsmiljö för någon, säger hon.
Egentligen skulle det behövas mer personal i grundbemanningen, enligt Carina Axén. Men med tanke på hur svårt det är att hitta personal, och med regionens ansträngda ekonomi, är det inte så lätt att få bukt med problemet i närtid.
– Ja, exakt, vi har ju budget för det vi har och i den stränga ekonomiska situation som är nu så är det inte riktig läge heller att äska om överanställningar för att rädda sommaren. Men på sikt måste man göra något annat i vården, säger hon.
Vad innebär då en neddragning av antalet ambulanser på sommaren – och ibland även under andra delar av året när det är personalbrist – för patientsäkerheten?
Mattias Godlund påpekar antalet planerade transporter är lägre på sommaren, eftersom vården i sin helhet minskar verksamheten. Och att målen, att nå de högprioriterade patienterna inom 15 minuter, är detsamma året runt.
– Tillgängligheten kan absolut vara sämre på sommaren. Men vi når våra övergripande mål även på sommaren, säger han.