Karl Källander driver ekologiskt jordbruk sedan 1980-talet.
I ett ekologiskt jordbruk använder man inte använder konstgödsel och andra kemiska medel.
”En strategi”
Källander tar forskarnas utspel med en nypa salt. Enligt honom är det en strategi sedan flera år tillbaka att just under sommartid gå ut i media angående ekologiska odlingar.
Enligt forskare på Lantbruksuniversitetet i Uppsala finns det flera negativa effekter med att odla ekologiskt.
Det främsta argumentet ur miljöhänseende är att ekologiskt jordbruk ger ett lika stort eller större näringsläckage som det traditionella jordbruket.
Det avfärdar Karl Källander bestämt.
– Det går att säga det när man inte ser helheten, utan man bara tittar på delar av verkligheten, säger han.
”Ganska självklart”
Karl Källander har svårt att se att han släpper ut mer gödsel som eko-odlare.
Källander använder sig av stallgödsel medan man inom det vanliga jordbruket använder både stall- och konstgödsel.
I övrigt hävdar forskarna att markens näringsförråd utarmas, växtproduktionen minskar med 25–50 procent, och då krävs det större arealer för att producera samma mängd mat.
Det sistnämnda är ganska självklart, enligt Karl Källander.
– De kemiska hjälpmedlen som används för att driva upp skördarna och använder man inte det blir det ju mindre skördar.
”Bara positivt”
Karl Källander berättar att sedan han drog i gång för över 25 år har det alltid varit diskussioner om hur bra det egentligen är att odla ekologiskt. Det är ungefär lika många forskare som är för eko-odlingar som de som är emot.
Källander är inte orolig att vi konsumenter ska sluta köpa ekologisk odlat mat på grund av forskar-utspel av det här slaget.
– Det är egentligen bara positivt att det kommer fram för det stimulerar till diskussion, säger han.
Magnus Petersson