– Våra inspektioner visar på många och allvarliga brister i elbolagens rutiner för att driva in skulder, säger juristen Malin Fredholm som lett Datainspektionens granskning.
Datainspektionen gjorde en inspektion hos Eskilstuna Energi och Miljö den 14 oktober förra året. Enligt Datainspektionen har bolaget hotat kunder med att stänga av elen utan att först göra en så kallad väsentlighetsprövning. Enligt ellagen måste kunden begå ett "väsentligt" avtalsbrott för att elbolaget ska få stänga av elen.
När Energi och Miljö längre fram under inkassoförfarandet har gjort en väsentlighetsprövning har man satt gränsen för vad som betraktas som ett väsentligt avtalsbrott till 500 kronor i utebliven betalning eller om två eller fler fakturor är obetalda.
Datainspektionen anser dock inte att en utebliven betalning på 500 kronor utgör ett väsentligt avtalsbrott. Enligt Datainspektionen strider Energi och Miljös rutin mot god inkassosed.
Datainspektionen anser även att Energi och Miljö har använt otillåtna påtryckningsmedel genom att hota skuldsatta kunder med att koppla in de sociala myndigheterna. Andra brister handlar om att bolaget i flera avseenden varit alltför otydligt i informationen till gäldenären.
Den 4 oktober inspekterade Datainspektionen SEVAB Strängnäs Energi. Även SEVAB ska enligt Datainspektionen ha hotat med att stänga av elen utan att först pröva om avtalsbrottet var väsentligt. Sevab ska också ha hotat med att koppla in sociala myndigheter. Bolaget ska också ha fört in ogiltiga avtalsvillkor i avbetalningsplanen.
– Det som kan hända i värsta fall är ju att någon konsument får sin el frånkopplad utan att det egentligen skulle ha skett, säger Malin Fredholm vid Datainspektionen.
Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö, ESEM, är ett driftbolag som sedan årsskiftet ansvarar för driften av både Eskilstuna Energi och Miljös och Strängnäs Energi, SEVAB:s anläggningar. Mats-Erik Olofsson är vd för ESEM. Han skriver i ett mejl till tidningen att han ser allvarligt på Datainspektionens synpunkter:
– Först och främst är det viktigt att understryka att vi är väldigt måna om alla våra kunder och därför välkomnade vi den här granskningen.
– En arbetsgrupp har tillsatts som ska undersöka hur vi kan agera för att tillgodose datainspektionens synpunkter, utan att vi gör avkall på andra lagar och avtal som vi är skyldiga att följa.
Bland annat ska ett nytt affärsstödsystem införas under hösten. Enligt Mats-Erik Olofsson kommer det nya systemet att göra det möjligt att göra en väsentlighetsbedömning som bättre stämmer överens med Datainspektionens synpunkter:
– Likaså kommer vi att förtydliga informationen där det är möjligt i kommunikationen med berörda kunder.