Pestens framfart i länet skulle innebära stora problem

Svinpesten har avancerat i Västmanland och en spridning till Södermanland kan vara förödande på grund av en tät vildsvinsstam.

Erik Ågren, biträdande statsveterinär SVA och Emil Wikström-Lassa, doktorand SVA, tar prover från ett vildsvinskadaver som påträffas på en väg i ett skogsområde i Västmanland utanför Fagersta förra veckan.

Erik Ågren, biträdande statsveterinär SVA och Emil Wikström-Lassa, doktorand SVA, tar prover från ett vildsvinskadaver som påträffas på en väg i ett skogsområde i Västmanland utanför Fagersta förra veckan.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Sörmland2023-09-17 14:20

Det är inte omöjligt att svinpesten når Södermanland. Men det är mycket svårt att spekulera kring hur stor risken faktiskt är, enligt Anders Eklund, kommunjägare i Eskilstuna.

– Vad var chansen att det här skulle dyka upp i Fagersta? När det är öster eller söderut där vi haft smittan egentligen, som till exempel i Polen. Varför ska det då dyka upp i Fagersta av alla ställen? säger han.

Det finns i nuläget inga extrainsatta resurser eller åtgärder för att hindra svinpesten att nå Eskilstuna.

– Vi gör inte mer än vad SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) har uppmanat att man ska göra. Det är att man ska vara vaksam om man hittar något sjukt eller skadat vildsvin, då ska man rapportera det. Det är det enda jag vet som sker utanför det smittade området.

undefined
Magnus Rydholm, Kommunikationschef hos Svenska Jägareförbundet.

Det finns inte någon större oro för att svinpestens framfart ska förhindra jaktsäsongen här i länet, menar Magnus Rydholm, kommunikationschef på Svensk Jägareförbundet.

– Det har inte konstaterats några fall här än så länge. Vi utgår från att myndigheterna har koll på läget, vi spekulerar inte i det, säger han.

Hur går snacket bland jägare?

– Att det naturligtvis är väldigt tråkigt, men inte helt oväntat att det skulle dyka upp. Sen har det varit mycket fokus på jägare i allmänhet, men det här slår hårt för flera grupper, bland annat vanligt folk som inte kan nyttja allemansrätten.

För grisbönder så gäller det att hålla djuren borta från möjlig kontakt med svinen, för att förhindra smitta, enligt Matilda Söderqvist, jaktvårdskonsulent i Södermanland.

undefined
Matilda Söderqvist, jaktvårdskonsulenten i Södermanland hos Svenska Jägareförbundet.

– I tamgrisanläggningar där det finns en öppen del finns självklart alltid risken att vildsvin kan komma i kontakt med tamgrisarna, särskilt under brunst då hondjuren kan locka till sig vildsvinsgaltarna, berättar Söderqvist.

Ifall smittan sprider sig till länet skulle det leda till stora konsekvenser, bland annat vad gäller möjligheten att förvalta andra viltpopulationer, som exempelvis dovviltet.

– Vi har en tät vildsvinsstam i vissa områden, tvingas vi stänga stora områden för jakt kan det medföra problem som växande viltstammar och fler jordbruksskador, säger hon.

Vidare påpekar Matilda Söderqvist att vildsvin är relativt stationära, men att det inte finns någon garanti för att smittan inte når Södermanland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!