Juni, juli och augusti är skördetid för många krogar och kaféer. Under några korta sommarmånader ska majoriteten av årets omsättning in och flera faktorer avgör hur säsongen därefter kan summeras. Vi har hälsat på hos ett par aktörer vars tempo skruvas upp märkbart i samband med skolavslutningen.
– Sommaren betyder allt för oss – och speciellt juli månad, säger Ulrica Sjöberg som driver Sundbyholms gästhamn tillsammans med Helena Pagoldh sedan 15 säsonger.
Det populära kaféet en mil norr om Eskilstuna är en given destination för såväl badgäster, båtfolk och husbilscampare som vill fika och dricka intill Mälaren.
– Vi bakar allt själva och lagar all mat från grunden. Det smakar bättre och uppskattas av våra gäster, säger Ulrica Sjöberg.
Ett par kilometer närmare Torshälla, i Åkerby, driver Valentina Veselinovic Marys café och butik, inbäddat bland fält och små öar av skog. De smygöppnade i april och drar igång med ordinarie öppettider från början av juni.
– Det känns framförallt befriande att få koncentrera sig på en sommar utan restriktioner. Det gör allt så mycket enklare – både för våra gäster och när det kommer till att planera.
Verksamheten, som är inrymd i gamla röda trähus med tillhörande fruktträdgård, lockar såväl lokala- som långväga gäster.
– Marys är och ska vara ett genuint trevligt ställe. Det ska kännas som att vara hemma och sitta under sitt favoritäppelträd. Här kan gästerna njuta av god mat och dryck i en avspänd miljö, säger Valentina Veselinovic.
Det rikliga utbudet av fika och mat lagas på plats och för hand och Marys café har, liksom Sundbyholms gästhamn, fullständiga rättigheter.
Den lantliga mötesplatsen har under sommaren öppet dagtid, med undantag för några välbesökta grill- och konsertkvällar. Moneybrother är en återkommande artist som, liksom Plura, även i år bokats in.
– På kvällar och helger har vi främst bokningar från privatpersoner som vill vara här för att fira bröllop och fest. Vi har också ett bed and breakfast, med sju sängplatser, för gäster som vill bo över.
Den ladugårdsliknande huvudbyggnaden rymmer kök och restaurangdel med plats för 40 gäster, samt ett skafferi med godsaker från lokala mathantverkare. Strax intill finns en gårdsbutik med trädgårdsprylar och inredningsdetaljer.
– En bra sommardag har vi vanligtvis 300 matgäster. I trädgården finns ytterligare 100 sittplatser och bra konsertkvällar kan locka 450 åhörare.
Från mitten av juni till mitten av augusti är det högtryck på Marys café och under den perioden mångdubblas antalet medarbetare.
– Ja, vi har verkligen skördetid ungefär samtidigt som skolbarnen har sommarlov. Vällagad mat och hembakat fika är Marys signum och våra varianter på toast skagen och caesarsallad är väldigt populära. Skulle vi ta bort dem från menyn så skulle också en stor del av kunderna försvinna.
Varför tror du att det är så stort intresse för säsongsöppna krogar och kaféer?
– Jag tror att många har ett starkt behov av att hitta på saker på semestern och komma från stan för att äta gott och finna lugn och ro. Det sistnämnda har vi massor av här ute i Åkerby.