Kronofogdar utsatta för våld och knivhot

Kronofogdens inspektörer hotades med kniv.

Kronoinspektörer i Sörmland hotades och utsattes för våld.

Kronoinspektörer i Sörmland hotades och utsattes för våld.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Sörmland2019-11-29 10:40

Pär Wiker är tillförordnad sektionschef för Kronofogdens Sörmlandskontor, i Eskilstuna. Han säger att det mycket ovanligt att personal utsätts för våld eller hot i samband med tjänsteförrättningar. 

De totalt 128 förrättningar som genomfördes i Sörmlandskommunerna i fjol resulterade i en (1) tillbudsanmälan. 2019 avlöpte också utan tillbud, åtminstone fram till mitten av november.

Den 13 november var två kronoinspektörer på plats i Katrineholm för att utmäta en bil. I samband med förrättningen brusade den skuldsatte upp, tog fram en kniv och hotade även inspektörerna verbalt. Inspektörerna backade undan och larmade polis.

Redan dagen efter, hos en gäldenär i Eskilstuna, var det dags igen. Även den gången var det en bil som skulle utmätas. En av de inspektörer som hotats dagen innan blev då "relativt kraftigt" upptryckt mot en frysbox. Den andre inspektören tryckte på larmet och hjälpte kollegan att avbryta attacken. 

Båda ärendena har anmälts till Arbetsmiljöverket och till polisen.

– Det är extremt slumpartat att det inträffar något sånt här två dagar på raken, säger Pär Wiker.

Han berättar att arbetsklimatet för kronoinspektörerna generellt är gott.

– Min uppfattning är att arbetsuppgifterna inte är kopplade till oro. De kronoinspektörer som åker på såna förrättningar är mycket erfarna, och i de här fallen har de också agerat helt korrekt.  

Kronoinspektörer bär personlarm men inte skyddsväst eller annan skyddsutrustning. Vid förrättningar som kan misstänkas bli våldsamma eller hotfulla är polis med på plats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!