Tidningen rapporterade nyligen om att efterfrågan, och därmed också priserna, på ridhästar ökar kraftigt i länet. Som en naturlig följd av detta ökar också importen av hästar till Sverige.
En annan följd blir att mängden smittsamma och allvarliga sjukdomar ökar, och lättare får fäste i stallen.
Kvarka är en allvarlig och väldigt smittsam sjukdom som återkommande blommar upp i hästhållningar i Sverige. Det senaste utbrottet i Sörmland skedde för en dryg månad sedan, då en häst som kommit ny till en gård utanför Eskilstuna visade sig bära på kvarkastreptokocker. Hästen isolerades i ett litet stall där en annan häst smittades, och dog.
Veterinär Göran Ström ansvarade för provtagning och behandlingen av de två påvisat smittade hästarna.
– En häst i det lilla stallet dog, den egentliga dödsorsaken vet vi dock inte. Men det var ett helt isolerat utbrott av sjukdomen, utan något flöde av personer och hästar mellan byggnader och hagar. Jag måste säga att alla djurägare och stallansvariga skött det här fantastiskt bra.
– Även det närliggande stora stallet på gården isolerades som en ren säkerhetsåtgärd. Det är nu öppet igen medan det lilla stallet är fortsatt stängt en tid. Jag följer rekommendationen från Statens veterinärmedicinska anstalt, att ett stall enbart med misstanke om smitta ska hållas isolerat tre veckor, och ett stall med smitta isoleras fyra till sex veckor efter att den sista smittade hästen visat sista symptom.
Eventuell oro för att de smittade hästarna kan ha vistats för nära övriga under utevistelsen avvisar Göran Ström med att hagarna inte gränsar till varandra och att smittan inte är luftburen. Smittkällor kan vara slem och hostningar, direktkontakt, utrustning och människor som går emellan hästar.
Kvarkautbrott dyker som sagt upp då och då i landet alldeles oavsett, och Göran Ström får varken bekräfta eller dementera att detta senaste utbrott i Eskilstuna orsakades av en importhäst.
– Men jag vill ändå betona vikten av att hålla en importerad häst i karantän.
Sörmlands länsveterinär Christina Nyman håller med.
– De här obehagliga sjukdomarna drabbar svenska stall med jämna mellanrum, men enligt SVA kan många fall härledas till transporter av hästar från andra länder. Och jag upplever att dessa ökar.
– Stallägare bör ta till sig allvaret i det här och se till att isolera nya hästar en tid innan de släpps ihop med övriga. Allvarliga smittor som kvarka och hästinfluensa är i sig ett riktigt gissel, och det är verkligen inte roligt när de leder till dödsfall.
Distriktsveterinärerna är den del av Jordbruksverket som garanterar att det finns tillgång till veterinär service dygnet runt, året om. Distriktsveterinärerna är också en operativ veterinärresurs vid utbrott av smittsam sjukdom. Sörmlandschef är veterinär Helena Sixtensdotter Sandberg. Hon är kritisk till att länens stall i allmänhet har för dåliga isoleringsrutiner.
– De flesta gårdarna har inga mottagningsstall med separata utevistelser, och har man då otur blir det svårt att hålla smitta ifrån sig.
– Vår rekommendation är att alla nya hästar, inte bara importer, ska stå i karantän i tre veckor. Stress i samband med exempelvis en flytt kan utlösa latenta problem, och en sjukdom kan bryta ut. Snabbt kan hela stället vara nedsmittat och förloppet bli utdraget. Smittämnen lever dessutom kvar i stallmiljön länge, det krävs väldigt noggrann rengöring. Ansvaret ligger på häst- och stallägare, och den som medvetet struntat i smittoriskerna kan ha rättsliga påföljder att vänta.
Enligt SVA har kvarka påvisats i Eskilstuna vid ett tillfälle under de två senaste månaderna. Likaså i Gnesta. I Nyköping och Trosa har det registrerats kvarkautbrott vid minst ett tillfälle under senaste tre till tolv månaderna. Hallstahammars kommun, med Ridskolan Strömsholm, är just nu enda kommunen i landet med tre eller fler påvisade utbrott de senaste åtta veckorna.
Alla veterinärer har skyldighet att anmäla redan vid misstankar om en anmälningspliktig sjukdom till såväl Länsstyrelsen som Jordbruksverket. Även om en enda häst provtagits positivt ska hela stallet stängas.
Ute i världen finns flera vacciner. För närvarande tillhandahålls inget kvarkavaccin i Sverige. Men prognosen bedöms enligt SVA som god, och hos de allra flesta smittade hästar läker sjukdomen ut helt. Lång konvalescens rekommenderas.