Ett liv under ständigt hot och våld är en mardröm som för flera kvinnor är verklighet. Därför finns kvinnojourer i Eskilstuna, Strängnäs, Flen, Katrineholm och Nyköping.
I Flen finns en mindre kvinnojour som heter kvinnojouren Malva. Kvinnojouren där förvaltar två skyddslägenheter där utsatta kvinnor och barn kan bo. Lägenheterna är utrustade med säkerhetsdörrar, inbrottslarm, överfallslarm och inglasade balkonger.
– Båda lägenheterna har, till och från, använts hela sommaren, berättar Maria på kvinnojouren Malva.
Fast det är inget som sticker ut, skyddslägenheterna i Flen brukar användas. Trots att många familjer går på semester där kvinnor i utsatta situationer inte skyddas av jobb och vardag är det annars lugnt på kvinnojouren i Flen.
Therese jobbar på kvinnojouren Moa i Eskilstuna. Hon berättar att semestertiderna inte påverkat deras kvinnojour heller.
– Varken mer eller mindre aktivitet än resten av året men det brukar gå ner något under sommaren, säger hon.
Kvinnojouren Moa är den största i Sörmland och har under sommarmånaderna haft vanliga öppettider med samma möjlighet till att ge hjälp som annars. Exempel på hjälp som kvinnojouren tillhandahåller är stödsamtal i personligt möte och via telefon. Enligt Therese är det bra med olika samtalsformer så att kvinnorna, som behöver stödet, själva får bestämma vilket alternativ som passar dem bäst.
– Det finns kvinnor som är så pass kontrollerade att de måste komma hem direkt efter jobbet. Då finns inget utrymme för fysiska samtal, däremot kanske de har en halvtimme över att ringa, säger Therese.
Kvinnojouren Moa har 10 skyddslägenheter där flera kvinnor har bott under sommaren men trycket har inte varit stort.
Ingen annan kvinnojour i Sörmland har lika många lägenheter som den i Eskilstuna men på grund av det goda samarbetet hjälper de varandra.
– Vi hjälper till med att ordna skyddslägenheter om någon kvinnojour har slut på platser, säger Therese.
Det har sett likadant ut i Katrineholm där kvinno- och tjejjouren Miranda haft kanske den lugnaste sommaren av alla kvinnojourer tidningen har kontaktat. Endast en till två personer har varje vecka ringt in till kvinnojouren i Katrineholm och deras egen skyddslägenhet har stått tom hela sommaren.
– Vi har inte fått någon ny kontakt det är återkommande kvinnor som ringt in, säger Emma på kvinnojouren Miranda.
När en kvinnojour, som den i Katrineholm, inte har tillräckligt med resurser hänvisar de alltid vidare till andra jourer i länet, bland annat kvinnojouren Moa i Eskilstuna. Sörmlands kvinnojourer träffas ett par gånger per år för att byta erfarenheter. Utöver det träffas personalen även på gemensamma utbildningar.
Emma menar att det finns en förklaring till att det är lugnt under sommaren.
– Under semestern lever kvinnan med sin förövare och har därför inte utrymme att söka stöd, säger hon.
Normalt sett får en utsatt kvinna en respit under arbetsdagen då hon till vardags är åtta timmar ifrån sin förövare. Övergången till att istället få fem veckor heltid med sin förövare kan vara svår.
– För många är jobbet en fristad som försvinner under semestern, säger Emma.
Vidare menar Emma att det för många kvinnor är viktigt med husfriden och att upprätthålla en bra fasad, dessutom vill många ge sina barn ett bra sommarlov.
– Det är först efter sommaren, under hösten, som statistiken visar att separationer och skilsmässor blir vanligare, säger Emma.