– Vi har absolut reflekterat över det. När bolaget bildades ville ägaren ha en väldigt operativ styrelse eftersom det inte finns några anställda. Det var inte jättebra ur ett genusperspektiv, men i praktiken har det ändå blivit bra.
Det säger Jonas Ivervall, ordförande i Trosa fibernät AB. Hans styrelse om ytterligare fyra personer utgörs av idel män. Inte någon annan styrelse i tidningens granskning är så totalt mansdominerad. Men det finns alltså ett men: styrelsens två kvinnliga suppleanter har en hög närvaro i styrelsearbetet.
– Suppleanter fungerar annars oftast bara som ersättare, men i vårt fall deltar de aktivt i arbetet. Jag tycker att vi på så sätt har fått upp fler nya frågor på agendan: från mestadels sakkunniga teknikfrågor till mer kundrelaterade frågor.
Trosa fibernät är ett ovanligt kommunalt bolag så tillvida att styrelsen till största del utgörs av tjänstemän. Bostadsbolaget Katrineholms fastighets AB är desto mer traditionellt med sin politiskt tillsatta styrelse. I KFAB är nästan 73 procent av styrelsens ordinarie ledamöter män.
– Mitt parti har som princip att hålla alla grupper jämställda och har nominerat därefter också till KFAB. Sedan har andra partier gjort på annat sätt; något kanske bara har haft en person att nominera, och det är ofta en man. Men jag kan tycka att kommunala bolag bör kunna klara en fördelning på 60 procent män och 40 procent kvinnor – eller ännu jämnare.
Det säger styrelsens ordförande Fredrik Olovsson (S). Han är också riksdagsman och leder riksdagens finansutskott – där fem av 17 ledamöter är kvinnor.
Olovsson tycker att det är värt att pröva en partiöverskridande samordning vid nomineringen till styrelser som KFAB:s.
– Vi bör kunna bli bättre på att diskutera oss samman för en så jämställd och kompetent styrelse som möjligt.
I Eskilstuna finns motpolen till Trosa fibernät AB. I Destination Eskilstuna AB:s styrelse är drygt 66 procent kvinnor. Inget annat bolag i vår granskning har en så hög representation av kvinnor.
– Så blev det för att man hittade många bra personer ur näringslivet med mycket att tillföra styrelsen. Jag har aldrig hört att kön ens ska ha diskuterats, säger styrelsens ordförande Mats Bengtsson.
Han är vd på Sparbanken Rekarne och sitter i ytterligare fyra styrelser. Hans uppfattning är att kvinnorna nu på allvar håller på att ta plats i både styrelser och ledningsgrupper. Inom tio år, tror han, kommer jämställdheten att ha slagit igenom.
– Tjejerna är ofta de bästa, hungrigaste och mest välutbildade medarbetarna. Vi killar är något av dinosaurier, så på sikt kommer problemet snarare att bli det omvända.
I Trosas fiberbolag kan mansdominansen vara bruten om bara ett par år. Då ska målet med bredbandsutbyggnaden i kommunen vara uppnått, och verksamheten går in i en ny fas.
– Då tror jag absolut att vi får se en helt annan styrelsesammansättning. Politiken har varit tydlig med att den nuvarande styrelsen ska se ut som den nu gör under bara en begränsad tid, säger Ivervall.