Läkare på vårdcentral får prövotid efter kritik

En allmänläkare som tidigare arbetat på två sörmländska vårdcentraler får tre års prövotid efter att han varit konstaterat oskicklig i sin yrkesutövning, riskerat patientsäkerheten, fördröjt diagnoser och varit oprofessionell.

En läkare med lång erfarenhet i yrket får tre års prövotid, med arbete under handledning, av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Till grund för beslutet ligger en tidigare lex Maria-anmälan från en sörmländsk vårdcentral och en större mängd granskade patientjournaler från en annan. Bilden har inget med det aktuella fallet att göra.

En läkare med lång erfarenhet i yrket får tre års prövotid, med arbete under handledning, av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Till grund för beslutet ligger en tidigare lex Maria-anmälan från en sörmländsk vårdcentral och en större mängd granskade patientjournaler från en annan. Bilden har inget med det aktuella fallet att göra.

Foto: Isabell Höjman/TT

Sörmland2023-08-03 04:45

Den äldre läkaren hade för några år sedan kortare tjänster på två sörmländska vårdcentraler. Efter tiden på den ena arbetsplatsen blev han föremål för en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, efter att verksamhetschefen fattat misstankar om att läkaren inte gjort ett bra jobb – och gett en medicinskt ansvarig läkare i uppdrag att kontrollera samtliga patientjournaler läkaren dokumenterat. 

En lång rad brister upptäcktes. Läkarens anteckningar i journalerna tydde på bristande kunskaper och oförmåga att dra rätt slutsatser och beslut om lämpliga provtagningar, utredningar och ordinationer. Han följde inte upp sina patienter, han kontrollerade inte deras identitet på det sätt som krävs enligt patientdatalagen, och han skrev ut sömntabletter frikostigt.

Ivo granskade allt material, höll med i nästan samtliga patientfall, och anmälde i höstas läkaren till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, Hsan.

undefined
I utredningen av läkarens arbete har Hsan också hittat en obegriplig journaldokumentation och misstänker att två patienter på en sörmländsk vårdcentral blandats ihop.

Under granskningen hade Ivo dessutom varit i kontakt med en annan tidigare arbetsgivare i Sörmland; en vårdcentral som anmält ett fall handlagt av den aktuella läkaren till Ivo enligt lex Maria.

Fallet rörde en patient med cancerhistoria som besökt läkaren två gånger med besvär som borde ha setts som uppenbara och alarmerande riskfaktorer för ny cancersjukdom, enligt Ivo. Läkaren intresserade sig för ett högt blodtryck och gav egenvårdsråd. Nästan ett halvår senare fick patienten diagnosen cancer – som då sannolikt inte gick att operera.

Hsan konstaterar att läkaren visar bristande kunskaper kring bland annat tecken på cancer, hjärtsvikt, Parkinsons, diabetes typ II, psykisk sjukdom, astma, kol och andra vanliga typfall på en vårdcentral. Nämnden beslutar om en treårig prövotid för läkaren. 

Läkaren själv bestrider beslutet om prövotid. Han beklagar den bristfälliga handläggningen av cancerpatienten, men menar att hans mångåriga erfarenhet gör att han kan hantera provresultat, utredningar och behandlingar, även om journalanteckningarna kan vara knapphändiga.

Enligt Ivo och Hsan är en prövotid en i grunden positiv åtgärd som möjliggör för den enskilda yrkesutövaren att med myndigheternas och eventuell arbetsgivares hjälp komma till rätta med brister som, om de inte hanteras, kan leda till återkallelse av legitimationen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!