Han är ordförande i Sörmlands distriktsläkarförening och har tidigare uttryckt kritik mot de digitala vårdcentralerna. Kritiken har framför allt handlat om att det är slöseri med skattepengar. Den kritiken vidhåller han.
– De digitala vårdföretagen har hittat kryphålen. Jag har full respekt för de som arbetar inom de digitala vårdföretagen, men problemet är att den finansieras med skattemedel, säger Staffan Ahlkvist och fortsätter:
– Som patient är du bara ett knapptryck bort så får du träffa en läkare och det är okej, men att skattepengar ska gå till detta, nej, det gör vården ojämlik.
Staffan Ahlkvist har tidigare med emfas sagt att vårdcentralerna, primärvården, i Sörmland är underfinansierade – helt enkelt tilldelas för lite pengar. När nu de digitala vårdföretagen gjort entré försvinner ännu mer pengar.
– Det här dränerar ytterligare. Det handlar om politisk slapphet och borde tas på nationell nivå, säger han.
Staffan Ahlkvist har heller inte sett något bevis på att de digitala vårdföretagen avlastar den ordinarie sjukvården.
De digitala vårdföretagen ser inte heller till kontinuiteten – att patienten kan känna sig trygg i att läkaren har patientens vårdbakgrund, menar han.
Läkarföreningens ordförande i Sörmland Marie Engman är också kritisk till den digitala vårdens frammarsch och att man som patient så enkelt kan träffa en läkare via mobilen och få en diagnos. Lätta åkommor blir lätt ett läkarärende, menar hon.
– De digitala vårdföretagen bedriver en sjukvård på för hög nivå. Man får som patient prata med en läkare över en chatt och så får skattebetalarna betala, säger hon.
Dessutom riskerar användningen av mediciner, antibiotika, att öka, fortsätter Marie Engman.
Region Sörmlands oppositionspolitiker Magnus Leivik (M), Ewa Callhammar (L) och Marie-Louise Forslund-Mustaniemi (KD) vill att Region Sörmland utvecklar den digitala vården. De vill att alla vårdcentraler ska erbjuda patienter digitala besök, man vill även utveckla snabbkliniker vid till exempel köpcentra och att den akuta vården digitaliseras i högre utsträckning.
Det handlar om att kunna söka vård på sin vårdcentral, kunna boka tid digitalt, träffa sin läkare via videolänk, få en bedömning av lättare åkommor, slussas till annan vårdcentral om det är fullt på sin ordinarie.
Det påminner en del om vad de digitala vårdföretagen i dag erbjuder.
I januari 2017 införde Region Sörmland avgiftsfrihet, gratis, vid besök till vårdcentralerna, primärvården, och är ett initiativ, som Staffan Ahlkvist uppskattar. Avgiftsfriheten infördes för att bland annat avlasta sjukhusens akutmottagningar, vilket det inte gjort.
Jonas Lindeberg (Vård för pengarna) vill se över över om det även fortsättningsvis ska vara gratis.
Region Sörmland ser dessutom över taxorna för den digitala vården.
Framtidens vård är här och den går inte att stoppa och samtidigt har den offentliga vården en del att lära av de digitala vårdföretagen, medger Marie Engman och Staffan Ahlkvist.
– Vi vill också att vården ska vara lättillgänglig, säger Marie Engman.
– Vi måste helt enkelt bli bättre på det, säger Staffan Ahlkvist.