— Det är en rimlig slutsats att vi går mot fler händelser av den här typen, säger han.
I dagsläget finns det i princip bara ett sätt att komma åt problemet. Läkare som i sitt arbete stöter på människor som diagnostiseras för vissa sjukdomar, har skyldighet att göra en anmälan om detta till Transportstyrelsen. Det kan handla om en demenssjukdom, om en synnedsättning eller om ett alkoholberoende.
Därefter kan Transportstyrelsen fatta beslut om att återkalla körkortet.
— Tyvärr tänker inte alla läkare på det här. I en del fall handlar det nog om att personen är så gammal och sjuk, att läkaren inte kan föreställa sig att personen faktiskt kör bil, säger Lars Englund.
Hur arbetar ni för att fler läkare ska leva upp till anmälningsskyldigheten?
— Vi arbetar framför allt med utbildning och information. Under de senaste åren har vi också sett att antalet anmälningar ökar med tio till tjugo procent per år.
Det förekommer att även yngre förare, utan sjukdomar, hamnar fel när de ska köra ut på motorvägar. Enligt Lars Englund tyder det på att vissa påfarter kan vara krångliga, och att problemet därför borde kunde minskas med hjälp av tekniska lösningar.
— Det borde ju till exempel gå att sätta upp varningslampor, som börjar blinka om man kör på en avfart och på så sätt hamnar i fel riktning på motorvägen, säger han.
Äldre förare är inte inblandade i fler olyckor än yngre, tvärtom. Förare i 18-årsåldern är den grupp som drabbas av flest olyckor per körd mil. Däremot drabbas förare i 80 till 90-årsåldern av fler olyckor per körd mil, än till exempel 40-åringar.
— Men det är viktigt att komma ihåg att de allra flesta äldre är utomordentligt bra bilförare. Problemen uppstår när äldre förare också lider av någon slags sjukdom.