Chefsåklagare Martin Tidén vid nationella ekobrottsmyndigheten valde att lägga ner åtalet mot läkaren beträffande grovt bedrägeri mot Landstinget Sörmland. Chefsåklagare Tidéns beslut har överklagats av landstinget och överåklagaren har formell möjlighet att ändra beslutet. Landstinget har också möjlighet att i egen regi driva saken civilrättsligt.
Det gamla målet gick i likhet med det aktuella målet ut på att läkaren misstänktes ha lurat de sörmländska skattebetalarna på drygt en miljon kronor. Den gången, hösten 1998, var hon frihetsberövad i drygt två veckor men åtal väcktes hösten 2003.
Rättegången kom att hållas 2005 i Eskilstuna tingsrätt. Läkaren var åtalad för grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott. Brott som skett 1992 till 1996. Läkaren som förnekade brott riskerade såväl fängelse som näringsförbud.
Inför domstolens ledamöter berättade läkaren att hon förfalskat makens namnteckning på "läkarbolagets" årsredovisningar, detta var dock inget hon åtalades för. Den löpande bokföring som lämnades in var konstant undermålig och fick revisorerna att återkommande begära kompletteringar och underlag. Inget av årsboksluten för räkenskapsåren 1992-1996 lämnades in i tid, och alla var behäftade med allvarliga brister.
En av bolagets revisorer, som vittnade under ed, sa att hon aldrig haft en klient "som haft så mycket konstigheter för sig". Revisorn konstaterade att läkaren hade "lurat henne otroligt många gånger". Läkaren hade bland annat bokfört inkomster på 430 000 kronor från landstinget och falskeligen hävdat att det fanns ett vårdavtal mellan parterna.
Landstingets skadeståndskrav behandlades dock aldrig under rättegången 2005 eftersom åklagaren, då som nu, oväntat lade ner åtalet om grovt bedrägeri.
Tingsätten ansåg dock att åtalet om grovt bokföringsbrott var styrkt. Domstolen konstaterade även att brottsligheten varit grov, allvarlig och systematisk. Någon fällande dom blev det emellertid inte. Åtalet för bokföringsbrott hade lämnats in för sent för att kunna leda till straffpåföljd. Det hann gå fem år och tio månader mellan konkursen, som blev startpunkten för den rättsliga processen, och åtalet. Det var tio månader för länge.
Och eftersom läkaren således inte dömdes för bokföringsbrott, och åtalet om bedrägeri mot landstinget lagts ner, fann inte tingsrätten tillräckliga skäl för att utverka något näringsförbud heller. Läkaren var friad.
Domen i den nyligen avslutade rättegången, där åklagaren yrkat på nio månaders fängelse, avkunnas preliminärt den 9 december.