Lämnade bilen på verkstad – fick den kapad

Niklas lämnade bilen på verkstad – fick den kapad.

Niklas blev lurad på sin bil och känner sig nu maktlös. OBS: Bilden föreställer inte bilen i fråga.

Niklas blev lurad på sin bil och känner sig nu maktlös. OBS: Bilden föreställer inte bilen i fråga.

Foto: Leo Sellén / TT

Sörmland2019-08-16 04:30

I juni fick Vingåkersbon Niklas problem med bilen. Han kontaktade en verkstad i en annan sörmländsk stad, och kom överens med dem om att de skulle laga bilen och sedan sälja den vidare. Niklas skulle få 89 000 kronor för bilen, minus 15 000 för reparationen. I handskfacket låg bilens registreringsbevis.

Efter ett par veckor fick Niklas brev från sitt försäkringsbolag, där hans bilförsäkring var uppsagd. Då anade han oråd och sökte personen, som tagit emot bilen.

– Jag fick inte tag på honom. Jag kollade, och han hade först skrivit bilen på sin fru, som sedan sålt den till en annan person, som är bror till ägaren till bilfirman.

Niklas fick tag på ägaren, som ska ha sagt att hans fru hade bilen nu.

– Jag sa till dem att jag kopplar in polisen. Det finns inga kvitton, inga underskrifter från mig på något ägarbyte.

Niklas tänkte först ta hjälp av bärgare och åka och hämta bilen själv, men det kan han lagligt inte göra när han inte längre står som ägare.

– Då skickade jag in begäran om handräckning från Kronofogden, men det fick jag avslag på. De skrev att det inte går att utesluta att bilen är hos sin rättmätige ägare.

Bilen lades sedan ut till försäljning på Blocket och såldes till en dam i Luleå.

– Jag pratade med hennes son och bad honom låta köpet gå tillbaka. Han var snäll och skulle se om han kunde göra det. Men jag känner mig helt bakbunden. Allt jag kan göra själv skulle bara ge mig negativa konsekvenser.

Niklas betalar fortfarande amorteringarna på bilen, 2 500 kronor i månaden. Han har fått en skärmdump på en inbetalning på 75 000 kronor till sitt konto, men några pengar fördes aldrig över.

– Min tanke är, att när samhället gör det så lätt för bedragare, får väl samhället ersätta mig. De uppmuntrar ju människor att hålla på så här, genom att göra det så enkelt, säger han.

Kenneth Wiklund är förundersökningsledare på bedrägeriavdelningen hos Sörmlandspolisen. Han konstaterar att det tycks finnas ett förmedlingsuppdrag i grunden, mellan Niklas och bilfirman.

– Det är något man måste vara väldigt försiktig med som privatperson. Ofta får man skriva på ägarbyteshandlingar i förväg. Så är det tydligen inte här, men här har han haft registreringspappren i bilen. Det krävs bara att någon skriver under med oläslig handstil och skickar in. Samtidigt har han inte fått någon ersättning för bilen, vilket gör det här till förskingring.

Kenneth Wiklund säger att polisen kommer att utreda bilkapningen.

– Vi kommer att hålla förhör och titta på all skriftlig dokumentation som finns. Jag tänker mig att det är väldigt goda chanser att utreda det här, förutsatt att han vet vem han har gjort affären med på firman.

Just bilförmedlingsuppdrag har bedrägeriavdelningen ganska få av. Men andra bilbedrägerier är inte ovanliga, säger Kenneth Wiklund.

– Vi hade ju någon från Stockholm som åkte runt i Sörmland och ringde på bilannonser. Han kom hem och tittade, prutade, överförde pengar, men inga pengar kom till säljaren. Han dömdes för ett 20-tal brott varav fyra eller fem i Sörmland. Det är inte alls ovanligt att folk accepterar när man ser överföringen och tycker att köparen är seriös. Så kommer inte pengarna, men man har redan lämnat över bilen.

Kenneth Wiklund tipsar om att använda Swish, där betalningen syns direkt, eller att gå till banken och göra affären där.

– Allt behöver ju inte ske samma dag.

Riksförbundet M Sverige, tidigare Motormännens riksförbund, är kritiskt till hur lätt det är att genomföra ägarbyten på bilar.

Bland annat är förbundet kritiskt till Transportstyrelsens app, där man kan byta ägare på bilen utan bank-id.

– Att det inte krävs bank-id för försäljning är ofattbart, säger Heléne Lilja, presschef på förbundet.

Hon befarar att bilbedrägerierna kommer att öka, om inte säkerheten förbättras.

Men även om man använder sig av registreringsbeviset för ägarbyten, kan man bli lurad.

– Att det går att bara skicka in pappret utan att man legitimerat sig känns för lätt. Det borde skickas någon form av bekräftelse på att det är rätt, tycker Heléne Lilja.

Mikael Andersson är presschef på Transportstyrelsen. Han säger, att det första och viktigaste är att betrakta registreringsbeviset som en värdehandling och inte ha den i bilen.

– Det står till och med på den. Om vi får in en anmälan om ägarbyte, som är gjord på rätt handling och innehåller all information, då ska vi göra ett ägarbyte.

Det finns, fortsätter Mikael Andersson, resonemang hos Transportstyrelsen om att digitalisera registreringsbevisen.

– Är det fortfarande nödvändigt att skicka ut dem med posten? Men det stora problemet med bedrägerier är att det finns bedragare. Oavsett hur man gör finns det sätt att lura andra.

Transportstyrelsen gör äganderättsutredningar, när någon ifrågasätter de registrerade uppgifterna.

– Vi försöker reda ut vem som är ägare. Men det är klart att det väger ganska tungt om det kommer in ett registreringsbevis i original, säger Mikael Andersson.

Så undviker du bilbedragare

När det gäller privatförsäljning av bilar har Riksförbundet M Sverige en lista med råd. En del råd kan appliceras också på försäljning till bilfirmor.

Kontrollera vem spekulanten är innan ni träffas.

Träffas inte på en enslig plats.

Följ alltid med på provkörningar.

Kontrollera med försäkringsbolaget vad som gäller vid provkörningar. Har man själv lämnat över nycklarna gäller normalt inte stöldförsäkringen.

Det säkraste sättet att göra upp en affär är på bankkontoret, där man får kvitto på att pengarna kommit in.

Mobilappen Swish anses också säker, där syns betalningen direkt. Men gränsen för överföringar ligger på 150 000 kronor på en dag, vilket utesluter betalning för dyrare bilar där.

Lämna inte ifrån dig bilnycklarna förrän du är säker på att du fått betalt.

Källa: Riksförbundet M Sverige

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om