Det säger Anders Larsson, vapenägare, skytt och jägare. Han är en av 14 705 personer på listan över hur många sörmlänningar som äger minst ett kul-, hagel- eller handeldvapen.
Norrut i landet finns avsevärt fler vapenägare. Men att Sverige som helhet är en vapennation är odiskutabelt; närmare två miljoner legala vapen placerar landet högt i den internationella vapentoppen.
Larsson bor i Sörmlands mest vapentäta kommun – Vingåker. Nästan var hundrade invånare där har licens för minst ett jakt- eller målskyttevapen.
Han sportskjuter, jagar och är aktiv som ordförande och kursledare i den lokala jaktskytteklubben. Den samlar fler än 400 medlemmar och är ett skäl till att vapen- och skytteintresset i kommunen är så stort, menar han.
– Vi arbetar mycket med jägarexamen och kurser, har haft flera tävlingsframgångar, är aktiva och tillgängliga. Vi får många besökare från Stockholm som kommer hit och skjuter eftersom de har svårt att hitta tider på sina banor. Runt skyttet finns också en stor social samhörighet; många kommer till banan bara för att ta en fika.
Bakom de två miljoner licensvapnen i landet står 574 828 personer, många bosatta i lands- eller glesbygd. Även ur ett internationellt perspektiv är det framför allt på landsbygden som vapenkulturen är stark. Därför är det kanske inte så konstigt att det per tusen invånare finns mer än dubbelt så många vapenägare i lilla Vingåker än i länets storkommun Eskilstuna.
Vapenkulturen på landsbygden har fortsatt hållfasta band till den traditionella viltjakten, menar Larsson, och går därigenom fortfarande i arv till yngre generationer.
– Många barn och ungdomar på landet växer upp med jakten, följer i de äldres spår och skaffar sig vapenlicens. Vi har många barn med i vår verksamhet.
Majoriteten av länets vapenägare är just jägare. Den som avlägger jägarexamen kan efter prövning av polisen beviljas licens för maximalt sex jaktgevär. För att få ha fler jaktvapen ställs höga krav. Sportskyttarna, som utgör den andra stora gruppen vapenägare, måste vara aktiva medlemmar av en skytteförening. För vissa målskjutningsvapen kräver polisen särskild uppnådd skicklighet.
Vapenlagstiftningen borgar på ett tillräckligt strikt sätt för ordning och reda, anser Anders Larsson. Förvaringen av dödliga vapen hanteras bra och stölder är sällsynta, tycker han. Utbildning och licensprövning utförs ansvarsfullt.
Många andra länders vapenkulturer präglas av att det är tillåtet att bära vapen även för självförsvar eller försvar av egendom. USA:s författningsskyddade rättighet för medborgarna att äga vapen är ett omdebatterat exempel. I vissa amerikanska delstater räcker det med att ha fyllt 18 och vara tidigare ostraffad för att köpa ett vapen.
Anders Larsson håller det inte för otroligt att den svenska synen på vapen rör sig i en sådan liberalare riktning. Kulturen påverkas också av inflödet av illegala vapen och hur det förändrar attityden till vapenvåld i kriminella kretsar.
– Men vi ska inte behöva ha vapen till självförsvar här. Så vill jag absolut inte ha det.