– Jag förstår att kommunpolitikerna sitter på kommuninvånarnas mandat, men det vore olyckligt om det blev en dragkamp mellan länsdelarna i den här frågan.
– Varje kommun måste göra sin egen kartläggning, men sedan måste vi kampanja för länet som helhet. Fler statliga jobb till Sörmland betyder att länet växer och det är positivt för alla, oavsett vilken kommun man bor i.
Liselott Hagberg gör ingen hemlighet av att hon brinner för frågan och hon har vid flera tillfällen uppmanat länets politiker på samtliga nivåer att engagera sig. Också de sörmländska riksdagsledamöterna har hört av landshövdingen.
Hans Ekström (S) försäkrar att han gör så gott han kan.
– Jag har haft flera diskussioner med civilministern och jag vet att regeringen menar allvar, säger han.
Hans Ekström tror det är ofrånkomligt med en viss kommunal egoism när det gäller frågan om var de statliga jobben ska hamna.
– Men ska man vara krass är det nog bara de största som kan komma ifråga. Det måste finnas en hygglig tillgång på andra kvalificerade jobb för medföljande och det måste finnas pendlingsmöjligheter.
Därmed är det egentligen bara Eskilstuna, Nyköping, Strängnäs och Katrineholm som kan komma i fråga, menar Hans Ekström.
Om Hans Ekström för diskussioner direkt med Ardalan Shekarabi så kämpar Lotta Finstorp (M) från riksdagens talarstol.
– Jag har ställt flera interpellationer i frågan. Vi har redan stor brist på akademiska jobb i länet och det får inte bli färre.
Men det fruktar hon att det kan bli. Om Sörmland försvinner in i den nya Svealandsregion kommer det att dränera länet på statliga jobb, misstänker hon.
– Det värsta som kan hända är om den nya storregionen blir verklighet redan 2019.