– Det ställs höga krav och tempot är högt i samhället, även för barn och unga. När det blir för problematiskt kan det behövas stöd, säger Veronica Kurzbaum Dahlberg, enhetschef för samtalsmottaningarna.
Hon har själv mångårig erfarenhet av att arbeta som kurator inom barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, och har funderat mycket på varför den psykiska ohälsan hos unga verkar öka så mycket. Hon tror inte att det höga tempot i samhället är den enda förklaringen.
– Livet är smärtsamt ibland, det är inget konstigt utan något vi alla måste lära oss att hantera. Men det finns en tendens numera att vi gör en diagnos också av sådant som tidigare ansetts som normalt. Vi saknar acceptans att få känna smärta, negativa känslor ska åtgärdas utifrån ett sjukdomsperspektiv.
Veronica Kurzbaum Dahlberg ger några exempel på tillstånd där samtalsmottagningarna kan vara till hjälp.
– Det kan handla om enstaka tillfällen av skolk, prestationsångest, eller om ständiga bråk och konflikter därhemma. Eller när barn får extra jobbigt i samband med en separation eller en annan kris och hamnar i ett tillstånd där deras funktionsnivå blir lidande och det är svårt att komma vidare. På samtalsmottagningarna arbetar man till exempel med den unges ängslan och oro, problem med mat, sömn och stress.
Normalt eller inte, för en förälder kan det vara svårt att se skillnaden mellan vanlig nedstämdhet och en lätt depression.
– Därför har vi vår telefonrådgivning gemensam med BUP. Den som ringer ska inte behöva veta till vilken nivå man ska söka, det är vår uppgift att hänvisa rätt vårdnivå.
Ibland kan det räcka med ett enda telefonsamtal för att lugna en tonåring eller en orolig förälder. Ibland slussas den som ringer vidare.
– Själva behandlingen bygger på korta behandlingsinsatser utifrån behov, antingen i grupp eller individuellt. För någon kanske det räcker med ett par samtal, för någon annan behövs ett antal träffar till. Målsättningen är att den som ringer ska erbjudas tid inom sju dagar.
Ett tydligt uttalat mål med de nya mottagningarna är att ge rätt stöd så tidigt som möjligt, för att hindra att den unge senare utvecklar allvarlig psykisk ohälsa.
Ett annat mål är att avlasta BUP, den psykiatriska specialistvården, som hittills varit enda instans för barn och unga med psykisk ohälsa oberoende av svårighetsgrad.
Trycket på BUP har ökat kraftigt under senare år. Följden är inte bara ökad arbetsbörda för personalen utan också längre väntetider för dem som är i störst behov av vården.
– Det är där vi kommer in. Om BUP är sjukhuset så är samtalsmottagningarna vårdcentralerna, säger Veronica Kurzbaum
– Verksamheten har redan smugit i gång i Eskilstuna, men den 25 oktober inviger vi våra nya lokaler i centrum på Drottninggatan 16 B.
Samtalsmottagningen i Nyköping finns redan i sina lokaler på Repslagaregatan 43. I Katrineholm invigs en lokal gemensam med barnhälsovården på Kullbergska sjukhuset den 26 oktober.
– Näst på tur därefter är Strängnäs, men där letar vi fortfarande lokal. På sikt ska det finnas en mottagning i alla länets kommuner.