Det framgår av landstinget Sörmlands yttrande till förslaget om nya nationella rekommendationer i kunskapsstödet till mödra- och förlossningsvården. Syftet med dem är att minska barnadödligheten under graviditet och i samband med förlossning.
Stort fokus ligger på att vården rutinmässigt ska bli bättre på att informera gravida kvinnor om fosterrörelser. Det finns en tydlig koppling mellan minskade rörelser och dödföddhet i sen graviditet. Men gravida kvinnors oro för minskade rörelser tas inte alltid på allvar, vilket kan bli ödesdigert.
I Sörmland dog 21 barn före födseln 2014.
– Målet är att alla gravida kvinnor som upplever minskade fosterrörelser ska tas om hand på det sätt som deras tillstånd kräver. All mödravård och alla förlossningskliniker ska tillämpa rutiner baserade på bästa tillgänglig kunskap, säger Elin Linnarsson, utredare vid Socialstyrelsen.
Enligt förslaget ska alla gravida informeras om fosterrörelser vid sitt rutinbesök hos barnmorska i vecka 25. I fall där inget fel hittats på fostrets hälsa ska kvinnan ändå aktivt uppmanas till ny kontakt om rörelserna åter tycks minska.
– Det kan ha betydelse för barnets överlevnad, särskilt för kvinnor som inte skulle ha sökt vård på eget initiativ.
Vården rekommenderas att genast göra en bedömning om fortsatt handläggning när en kvinna söker för minskade fosterrörelser. Vid tecken på problem bör en mer omfattande undersökning erbjudas direkt.
Landstinget Sörmland välkomnar särskilt rutinen för vecka 25-informationen. Det finns dock en oro för att den leder till fler klinikbesök och ökat tryck på mödravården.
Därtill efterlyser landstinget en samsyn på hur dessa kvinnor ska tas om hand, vilka undersökningar som ska göras och av vilken profession, samt mer tydlighet i fråga om bedömningen av vilka kvinnor som bör erbjudas undersökning direkt och vilka som kan avvakta.