Debatten kring gratis sprututbyten för injicerande drogmissbrukare har tidvis varit het. Under tisdagen kom en ny rapport från Folkhälsomyndigheten som rekommenderar sprututbyte som en del av kampen mot spridningen av hepatit B och C, samt hiv. Redan 2011 sökte landstinget Sörmland dialog med kommunerna om införande av ett sprututbytesprogram, men fick inte med sig någon. Det handlade då mest om principskäl hos kommunerna, enligt hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Thomas af Bjur (FP).
– Vi har varit väldigt tydliga med från landstingets sida att vi ser det här som en viktig fråga och en del i att stoppa spridningen av hepatit och hiv. Vårt ansvar handlar inte om narkotikapolitik utan om folkhälsa, säger Thomas af Bjur.
Socialstyrelsens regler säger att landstinget ska ha en dialog med alla kommuner, sedan kan det gå vidare med en eller flera. Det krävs dock att minst en kommun är villig att delta. Nu hoppas Thomas af Bjur på en ny dialog.
– Det finns en enighet mellan de fyra partierna i koalitionen och en öppenhet för att fortsätta diskussionen med kommunerna så att vi kan komma vidare, säger han.
Folkhälsomyndigheten lyfter fram sprutbyten som ett led i att motivera missbrukare att sluta med drogerna. Att infektionsspridningen minskar är också både är en vinst för individen och samhället, poängterar myndigheten. Thomas af Bjur motiverar sprututbyten med landstingets mål om en jämställd vård.
– Ett sprututbytesprogram handlar inte om att uppmuntra till missbruk, det är ju inte bara ett byte av spruta utan även motiverande samtal. Det blir en kontaktyta med de här människorna. Vi ser det som likvärdig vård och jämlik hälsa och det är utifrån de premisserna vi velat driva det här.
Det räcker alltså att en kommun säger ja för att programmet ska komma i gång. Och enligt Thomas af Bjur finns resurserna redan.
– Det handlar inte om några stora kostnader. Man skulle också kunna tänka sig mobila team som ett slags uppsökande verksamhet. Det kan gifta sig bra ihop med kommunens ansvar för utsatta människor som ofta hamnar mellan stolarna och där kan vi hjälpas åt gemensamt
Hur snabbt skulle ett sprututbytesprogram kunna komma i gång?
– Nu är det upp till kommunerna att införa det här. Inbjudan står kvar, säger Thomas af Bjur.