– Om inte regeringen tänker ta sitt ansvar för kostnaderna av detta så gör vi det själva, säger Danielsson i ett pressmeddelande.
På knappt tre månader ska landstinget hinna ge 265 000 sörmlänningar två doser vaccin mot influensan. Dessutom måste det finnas beredskap att ta hand om de som ändå insjuknar.
Lösningen blir extrainkallad vaccinationspersonal och tillfälliga vaccinationscentraler.
– Vi måste utgå från det värsta scenariot, med många sjuka. Sedan kan vi bara hoppas att det inte blir så, säger landstingets hälso- och sjukvårdschef Ingrid Mårselius.
Vill inte blanda
– Därför är det heller inte så lämpligt att vaccinera på vårdcentralerna. Vi vill ju inte blanda friska med de som redan insjuknat och söker vård.
– Vi vill heller inte sprida ut vaccinationerna på för många platser, då blir det svårt att garantera kvalitet och säkerhet.
I stället kommer tillfälliga vaccinationscentraler att inrättas på en eller två platser i varje kommun. I Eskilstuna är Eskilshems numera tomma vårdcentral en trolig plats. Den ligger centralt, är handikappanpassad och där finns parkeringsplatser och tillräckligt med utrymme för vaccinationspersonal.
Öppettiderna ska bli generösa, lovar Ingrid Mårselius.
Men då räcker inte den ordinarie personalen, som i första hand ska klara den ordinarie sjukvården. Därför har landstinget under sommaren skickat personliga brev till samtliga nyligen pensionerade sjuksköterskor och andra med rätt kompetens att vaccinera.
Stort gensvar
– Gensvaret har varit stort, det finns uppenbarligen en stor vilja att ta sitt samhällsansvar när något sådant här händer.
– Vi är också mycket tacksamma för att Röda Korset lovat ställa upp med värdar och värdinnor vid vaccinationscentralerna.
De första leveranserna av vaccin väntas i slutet av september. Vaccinet kommer sedan att leveras i omgångar med 30 000 doser i veckan. Först ut att vaccineras är människor med diagnoser som gör dem särskilt utsatta, till exempel kroniskt hjärt- lungsjuka, hiv-smittade, gravida och barn.
– De kommer i möjligaste mån att kallas individuellt, säger Ingrid Mårselius.
Nästa prioriterade grupp är vårdpersonal med direkt patientkontakt. Dit räknas inte bara landstingsanställda utan även personal inom den kommunala omsorgen liksom privata vårdgivare.
Stor informationsinsats
Vaccinationerna av de prioriterade grupperna ska vara avklarade på två veckor. Därefter följer den verkliga utmaningen, att vaccinera resten av befolkningen.
– Det kommer att kräva en massiv informationsinsats, i olika kanaler och på olika språk, säger Ingrid Mårselius.
– Det här är den största massvaccination som genomförts i landet. Det närmaste vi kommer är väl poliokampanjen, men den var inte till närmelsevis så omfattande.
Planen är att samtliga sörmlänningar ska ha fått båda doserna vaccin före jul.
Gunilla Karlsson