Landstingsledningen ber Raud om ursäkt

Det var inte landstingets avsikt att anklaga läkaren Johan Raud för jäv när man gav spridning åt ett anonymt brev där detta hävdades. Det skriver landstinget i ett pressmeddelande, som i sin tur är en följd av ett domstolsbeslut.

Sörmland2014-10-02 14:50

Konflikten mellan Landstinget Sörmland och kirurgen, överläkaren och tidigare verksamhetschefen Johan Raud började redan 2011.

Då stängdes Raud oväntat av från sin nya tjänst som tf divisionschef efter bara några veckor på jobbet.

Enligt ledningen handlade det om olika syn på ledarskap, men konflikten visade sig ha djupare rötter än så. Enligt Eskilstuna-Kurirens källor hade han i själva verket kuppats bort av andra anställda som inte ville se honom som divisionschef.

Den konflikten slutade med att landstinget backade och betalade ut en kvarts miljon kronor i kompensation. Johan Raud återgick till sin tidigare överläkartjänst på Mälarsjukhusets kirurgklinik.

Men i januari 2012 skrev han ett brev till Socialstyrelsen där han uttryckte sin oro över arbetsklimatet på kirurgkliniken. Han ansåg inte att hans efterträdare höll måttet som verksamhetschef och han fruktade att situationen nu var så ansträngd att patientsäkerheten var i fara. Försök att ta upp frågan med chefsläkaren hade misslyckats.

Det är nu det anonyma brevet med jävsanklagelserna kommer in i bilden. Det bifogades nämligen landstingets yttrande till Socialstyrelsen. Därmed blev det en offentlig handling som kunde läsas av vem som helst.

Johan Raud svarade med att stämma landstinget för spridning av förtal. För detta krävde han 150 000 kronor i skadestånd.

Den 23 september i år avgjordes målet i Nyköpings tingsrätt. Det slutade i förlikning och med att Johan Raud fick 50 000 kronor från landstinget som bidrag till sina rättegångskostnader. Dessutom förband sig landstinget skicka ut ett pressmeddelande där man beklagade spridningen av det anonyma brevet och den skada det åsamkat Raud. Det gjordes också.

Johan Raud är i dag verksam som läkare i ett annat landsting. Han tycker att domen gett honom upprättelse.

– Men tre års smutskastning har inte bara tvättas bort, även om de närmaste vet att det som påstods om mig inte stämmer.

Samtidigt tycker han det är tragiskt att konflikten måste hamna i domstol för att få ett slut.

– Sådana här frågor borde kunna lösas internt. Det är inte bara jag som drabbats, andra i organisationen har också tagit skada.

– Och grundfrågan, den om patientsäkerheten på kliniken är ju ännu inte avgjord i Socialstyrelsen.

Här kan du läsa hela pressmeddelandet från landsstinget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!