42,3. Det är den siffra som centralförbundet TCO får fram när de räknar samman Sörmlandspappornas samtliga uttagna föräldradagar och andelen män som är föräldralediga. Indexvärdet skulle ligga på 100 om män och kvinnor delade lika.
När Pappaindex började sammanställas låg Sörmland på en nivå strax över rikssnittet. Mellan 2010 och 2011 tappade Sörmlandspapporna mark. Det tappet har inte hämtats igen, snittet för landet ligger på 44,5. I topp hittar vi Västerbottens län med 51,7. Sörmland har klättrat två placeringar och ligger nu på plats 17 av 21.
Rapporten beskriver att utvecklingen går framåt med små steg. Med nuvarande ökningstakt skulle det ta 80 år innan föräldrarna delade lika.
Den Sörmlandskommun som når högst i Pappaindex är Oxelösund med 57,6 – lägst placerar sig Vingåker med 35. För Eskilstunas del ligger index på 38,9. Strängnäs når högre med sina 48,2 medan Flen släpar efter på 35,3.
Vad krävs då för att fler pappor ska ta ut mer föräldraledighet? Vi ställer frågan till Anna-Lena Almqvist som är universitetslektor i socialt arbete vid Akademin för hälsa, vård och välfärd på Mälardalens högskola i Eskilstuna. Hon publicerade tillsammans med kollegor 2010 en intervjustudie om nationell variation i mäns uttag av föräldraledighet.
– Bland annat har mäns nätverk betydelse. De män som tog ut mer föräldraledighet hade ofta andra män i bekantskapskretsen eller på arbetsplatsen som också var föräldralediga.
Vad tror du krävs för att kvinnor och män ska dela lika på föräldraledigheten?
– Det vi kunde se i vår studie var att de män som var föräldralediga länge hade en partner som stöttade ledigheten. Kvinnorna har en form av tolkningsföreträde och om de är positivt inställda så har det betydelse.
Enligt Anna-Lena Almqvist har de öronmärkta, så kallade, pappamånaderna haft effekt:
– Sådana styrmedel har en betydelse och kan behövas som ett stöd, både när det gäller en pappas relation till sin arbetsgivare men också till sin partner.
I studien skriver hon att, även om det sker förändringar mot en ökad jämställdhet, lever traditionella mönster kvar där män fortfarande föredrar sitt lönearbete framför att vara hemma med barn, samtidigt som kvinnor hellre vill vara hemma med barn.
"I detta perspektiv skulle en anledning till männens fortsatt låga uttag av föräldraledigheten vara kvinnornas obenägenhet att släppa sin dominans i familjesfären."