Onkologkliniken Sörmland, med bland annat mottagningar på Mälarsjukhuset och Nyköpings lasarett och med strålbehandlingsmottagningen i Eskilstuna, har som många kollegor i landet svårt att rekrytera personal. Inte minst råder brist på onkologläkare.
Problemet i kombination med semestertider har lett till att onkologkliniken nu har långa väntetider för patienterna. Alla sörmlänningar som nu står på väntelistan till onkologmottagningarna har informerats om läget i brev.
Barn- och ungdomsklinikens verksamhetschef Diana Bornstein är just nu tillförordnad chef för Region Sörmlands division kirurgi, dit onkologkliniken hör.
– Läkarbristen i sig är ingenting nytt, svårigheterna att rekrytera specialister är ett generellt och långvarigt problem i Sverige. Här i Sörmland tappar vi många specialister till bland annat Stockholm.
– Och när nu ett antal onkologer i taget i Sörmland går på välbehövlig semester leder det tyvärr till längre väntetider för patienterna. Jag uppfattar det som att vi långt ifrån är ensamma i landet om att ha det så här, men att Sörmland just nu är i en svår situation.
Diana Bornstein berömmer verksamheten på kliniken, som hon menar tagit sig an problemet imponerande väl.
– Bland annat har de pratat med andra regioner, i första hand Uppsala och Örebro – och även Stockholm. Sörmländska patienter, som inte kan vänta och som själva vill, får åka dit för läkarbesök och vård. Det kan också bli aktuellt att patienter som inte måste träffa läkare i stället tas emot av en specialistsjuksköterska. Genom olika arbetssätt ska mottagningarna klara köerna på bästa sätt över sommaren.
– Den som måste få behandling, läkarbesök eller uppföljning ska inte behöva vänta, då finns lösningar. Det är dessa vi informerat om i breven som gått ut. Ingen behöver vara rädd för att hamna i något vakuum.
Den som väntar på operation behöver inte heller vara orolig. Cancerkirurgin berörs inte av de längre köerna.
– Planerade operationer av cancerpatienter är den mest prioriterade verksamhet vi har. Där har vi inte utökade väntetider. Och ingen kommer heller att tvingas åka över länsgränsen för vård och uppföljning, att åka till ett annat sjukhus är ett erbjudande som är helt frivilligt.
Diana Bornstein förklarar att det finns planer kring hur regionen ska hantera läkarbristen till hösten.
– Vi tar problemet på största allvar.