Både Eskilstuna tingsrätt och Nyköpings tingsrätt har sommaruppehåll från och med midsommar till och med mitten av augusti. Det betyder att det under perioden inte hålls några ordinarie huvudförhandlingar. Det som kan planeras in är eventuella extra förhandlingar.
Enligt Brottsförebygganderådet har mediantiden för tingsrättstiden ökat med 7 dagar mellan 2010 och 2013. Ökningen har skett från 65 till 72 dagar mellan åtal och dom. Misshandel är den brottstyp som har längst tingsrättstid, 71-81 dagar, och rån har den kortaste, 25–30 dagar.
Hans Andersson är ledamot i Nämndemännens riksförbund och är regional kontaktperson för bland annat Eskilstuna och Nyköping. Hans erfarenhet är att det är ytterst sällan som tingsrättstiden är betydligt kortare än genomsnittet. Om den är det gäller det i regel ungdomsmål.
– Jag tycker definitivt att det är en för lång handläggningstid. Det har jag alltid sagt. Jag har varit med om fall som har sträckt sig över ett eller två år. De senaste målen som jag har suttit i har dock inte varit så långa, säger Hans Andersson.
Han menar att å ena sidan behöver tingsrätten ha ett bra underlag och å andra sidan äventyras rättssäkerheten om det går för lång tig mellan brott och dom.
– Det krävs en balans behoven emellan. Det är inte lätt att komma ihåg vad som har hänt för länge sedan. En risk är till exempel att ett vittne börjar prata med andra och får en annan minnesbild, berättar Hans Andersson.
Hans Andersson anser att sommaruppehållet är negativt ur juridisk synpunkt.
– Det är skönt för mig som nämndeman, men det drar ut på tiden mellan brott och dom. Allt som gör att det dröjer är av ondo, säger han.
Hans Andersson tror att tingsrättstiden upplevs som lång även för jurister och domare.
– Nu har de utökat personalen lite och det kanske kan skynda på arbetet. Jag har redan flera tingstider utöver schemat i höst, säger han.