Långt ifrån alla får driva UF-företag

Andelen elever som driver UF-företag varierar kraftigt mellan olika gymnasieprogram.

Josefin Bengtsson, regionchef Ung Företagsamhet Södermanland.

Josefin Bengtsson, regionchef Ung Företagsamhet Södermanland.

Foto: Ung Företagsamhet

Sörmland2020-06-10 19:02

– Alla elever borde ges samma möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap, säger Josefin Bengtsson, regionchef Ung Företagsamhet Södermanland.

Under läsåret som nu håller på att avslutas har 1 285 gymnasieelever i Sörmland drivit UF-företag. Ett av de mest framstående exemplen är B(re)ad UF från Europaskolan i Strängnäs som kom tvåa i kategorien Årets affärsplan när SM i Ung Företagsamhet avgjordes i maj. B(re)ad UF:s affärsidé har varit att ta tillvara på dagsfärskt bröd från det lokala bageriet som annars skulle gå till spillo. På SM i Ung Företagsamhet vann även Leo Bastås från Quicksort UF en power hour med Alexander Pärleros som skapat Framgångspodden. Quicksort från Europaskolan har tagit fram en påse för strumpsortering.              

Totalt i Sverige har 33 706 gymnasieelever drivit UF-företag det senaste läsåret. Siffror från Skolverket och Ung Företagsamhet visar dock att det ser olika ut beroende på gymnasieprogram. På naturvetenskapsprogrammet driver endast 4 procent av eleverna UF-företag, på samhällsvetenskapliga programmet 21 procent och på barn- och fritidsprogrammet 0 procent. Ung Företagsamhet vill att entreprenörskapskursen ska bli obligatorisk på samtliga gymnasieprogram. 

– Genom forskning vet vi att personer som drivit UF-företag i gymnasiet oftare startar företag än andra, har lägre arbetslöshet och tjänar mer, säger Josefin Bengtsson. 

Ung Företagsamhet

Ung Företagsamhet, UF, är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation och är en del av den globala organisationen Junior Achievement. Sedan 1980 har UF utbildat över 450 000 gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande. Sedan 2010 arbetar UF även i grundskolan. UF driver även nätverket UF alumni. UF har 24 regionkontor, ett nationellt kansli och cirka 100 anställda i hela landet och stöds av offentliga medel och det privata näringslivet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!