Långt kvar till jämställdhet i energisektorn

Andelen kvinnor i energibolagens styrelser har ökat sedan 2008, men än är det långt kvar till jämställdhet för många. Det visar Energimyndighetens rapport Energiindikatorer som i år har jämställdhet som tema.

WEBB Styrelse 5sp.jpg

WEBB Styrelse 5sp.jpg

Foto:

Sörmland2015-08-25 07:00

– Nu ser vi att det finns fler kvinnor i energibolagens styrelser än 2008, men kvantitativ jämställdhet, alltså en representation mellan 40 och 60 procent, råder bara i 29 av 163 bolagsstyrelser, säger Annika Pers Gustafsson, handläggare vid Energimyndigheten och projektledare för Energiindikatorer.

Rapporten Energiindikatorer ges varje år ut av Energimyndigheten för att följa upp de energipolitiska målen för Sverige och EU. Årets rapport har jämställdhet som tema.

– Det vi också kan konstatera är att det finns kunskapsluckor på området bland annat vad avser energianvändning och energieffektivisering samt att den forskning som finns på området börjar bli gammal, säger Annika Pers Gustafsson.

Jämställdhet innebär att kvinnor och män har samma makt att forma samhället och sina egna liv. Ett av regeringens fyra jämställdhetsmål är en jämn fördelning av makt och inflytande. Andelen kvinnliga statsråd uppgår i dag till 54 procent.

Energimyndigheten har kartlagt vilka jämställdhetsindikatorer som finns på energiområdet och valt ut några. En av dem är jämställdheten i energibolagen där det fanns en tidigare studie från 2008 att jämföra med.

Jämförelsen visar att andelen kvinnliga ordinarie styrelseledamöter har ökat sedan 2008. Andelen har stigit från 17 procent till 25 procent.

Eskilstuna-Kuriren har granskat de lokala energibolagen Eskilstuna Energi och Miljö, Sevab och deras gemensamma driftbolag ESEM. Vår granskning visar att alla tre bolag har mansdominerade styrelser.

I Eskilstuna Energi och Miljö uppgår kvinnornas andel av de ordinarie styrelseledamöterna till 22 procent. I Sevabs styrelse är 29 procent kvinnor. Även när man räknar med suppleanterna så är båda bolagens styrelser mansdominerade.

I ESEM, som saknar suppleanter, är kvinnornas andel 22 procent.

Leif Lindström (S) är styrelseordförande i Strängnäs energibolag Sevab. Han är besviken över att det inte är en jämnare fördelning mellan kvinnor och män i styrelsen.

– Jag tycker att det är jättetråkigt att det inte är bättre.

Han säger att han som styrelseordförande inte kan påverkan könsfördelningen.

– Man vädjar till de politiska partierna att prata ihop sig och se till att man får ett jämställt perspektiv. Det har man uppenbarligen inte lyckats med.

Ann-Sofie Wågström (S) är styrelseordförande i Eskilstuna Energi och Miljö. Hon tycker att det är tråkigt att det är så få kvinnor i styrelsen.

– Det är frågor som är viktiga för hela samhället, inte minst för kvinnor, säger hon.

Ann-Sofie Wågström menar att energisektorn har varit inrutad för män.

– En del kvinnor kanske känner sig lite skraja för de tror att det är ett svårt uppdrag tekniskt eller så. Jag kan också uppleva att en del kvinnor inte tycker att det är deras frågor, helt enkelt. Framför allt tror jag att det är så att man inte blir insläppt.

– Jag tror att det här är en sån här klassisk fråga som man får jobba med ordentligt för att attrahera kvinnor och få männen att kliva tillbaks och släppa in kvinnor.

Ann-Sofie Wågström är samtidigt en av få kvinnliga styrelseordförande för energibolag i Sverige. Enligt rapporten har bara 20 av 163 energibolag en kvinnlig styrelseordförande.

– Det var kanske en lite lättare väg för mig än vad det är för många andra. Eskilstuna hade ju haft en stark kvinnlig ordförande och jag var med i frågorna eftersom jag satt i ägarbolaget. Nina Jarlbäck var ordförande i flera år för Energi och Miljö. Hon var lite av en mentor för mig. Jag kände att det där är ett uppdrag som en kvinna kan ta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om