Länsstyrelsen bäst i öppenhetsenkäten – igen

Bäst förra gången och ännu bättre i år. Länsstyrelsen går från klarhet till klarhet i tidningens öppenhetsenkät.

Länsstyrelsen i Sörmland.

Länsstyrelsen i Sörmland.

Foto: Malén Eneberg

Sörmland2022-06-10 06:29

Förra gången tidningen genomförde sin öppenhetsenkät blev länsstyrelsen i Sörmland bäst i test. Nu har vi gjort om undersökningen – och myndigheten försvarar sin förstaplats med råge.

Kännedomen om att det finns något som heter meddelarfrihet har ökat med tio procentenheter till 96 procent mellan de två undersökningarna. Och andelen som säger att de fått information om rättigheterna från sin arbetsgivare har ökat med hela 20 procentenheter till 60 procent. Det går att jämföra med 36 procent för hela undersökningen.

86 procent att de skulle våga tipsa medier om oegentligheter, till skillnad från genomsnittliga 76 procent för hela undersökningen.

Andres Delgado Lopez, tillförordnad chef för länsstyrelsens juridiska avdelning, ser resultaten som en effekt av medvetna satsningar från myndigheten.

– Vi har sedan flera år haft riktade insatser för att stärka vad vi kallar den statliga värdegrunden. I den ligger också utbildningar i offentlighet och sekretess och den nya förvaltningslagen som kom för några år sedan. Resultaten är en bekräftelse på att våra medarbetare också verkligen tar till sig utbildningen, säger Andres Delgado Lopez, 

Varför har ni gjort den här satsningen?

– Det borde vara normalt med tanke på att vi är en förlängning av demokratin i många avseenden. Men det är också så att det här är en myndighet som tar in väldigt mycket folk från olika sektorer. Både privat, från region kommun och stat. Och vi såg tidigt ett behov att utbilda alla i den gemensamma statliga värdegrunden. 

Länsstyrelsen och de andra statliga myndigheterna har större andel anställda med akademisk utbildning än till exempel kommunerna, något som kan ha bidragit till resultatet. Men Andres Delgado Lopez tror inte att det är hela sanningen.

– De här reglerna är egentligen inte så svåra att ta till sig, men man måste bli medveten om dem, säger han.

Varför är det viktigt att personalen är medveten om de här frågorna?

– Vi lever ju i en demokrati och det är också våra grundlagar som är grunden för hur vi gör saker i Sverige. Men man kan också titta på det här mer moraliskt. Vi är visserligen statligt anställda men också medborgare.

Finns det en motsättning mellan att skydda den egna myndighetens rykte och medarbetarnas rättighet att prata fritt med medier?

– Absolut inte. Jag har svårt att se vad det skulle kunna vara, säger Andres Delgado Lopez.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!