Länsstyrelsen om kritiken: Bara anonyma anmälningar

Länsstyrelsen i Södermanland har genom åren fått flera anmälningar mot den aktuella kenneln. Men anmälningarna är anonyma varför myndigheten inte kan agera.

Ulrike Segerström är samordnare och djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen i Södermanlands län.

Ulrike Segerström är samordnare och djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen i Södermanlands län.

Foto: Rikard Laving

Sörmland2021-05-26 14:29

Tidningen har redogjort för den kennel i Sörmland, som enligt valpköpare avlat fram och sålt valpar, som senare drabbats av svåra allergier. I artikeln stod att läsa att länsstyrelsen inte agerat, trots anmälningar. 

Ulrike Segerström, samordnare och djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen i Södermanlands län, säger att de anmälningar som gjorts mot kenneln genom åren har handlat om djurhållningen i stort, inte om allergier, och inte bara hundar. 

– Vi har fått in totalt fyra anmälningar på den aktuella uppfödaren. Två av dessa har gällt hundhållningen varav den ena nämner klåda. Samtliga anmälningar har varit anonyma och inte handlat om någon specifik individ. Samtliga anmälningar har handlagts varav tre genom oanmälda kontroller på plats.

Ulrike Segerström påpekar att kritiken från valpägare om att länsstyrelsen inte agerat kring allergierna är missvisande.  

– Det är klart, att om man har en allergihund kan man tycka att vi inte gör något. Men om vi inte får någon anmälan där man anger någon specifik individ och där det inte heller finns någon som står för anmälan blir det hela svårt att handlägga.

Länsstyrelsen kan agera med lagstiftning till stöd.

– Får vi in anmälningar från valpköpare som inte är anonyma och där det finns veterinärintyg på konstaterad allergi har vi lättare att hantera det. Enligt djurskyddslagstiftningen är det förbjudet att utföra avel på ett sådant sätt att det kan medföra lidande för föräldradjuren eller avkomman. Vi kan därmed förbjuda användandet av en specifik individ.

Men om hundar bär på allergier finns det inga kontroller för, varken hos SKK eller hos Länsstyrelsen. 

Ulrike Segerström menar att myndigheten inte har de resurser som krävs för att kartlägga uppfödare som avlar fram valpar med anlag för allergi.

Olikt andra åkommor finns inget register för allergier, vilket Segerström menar skulle behövas.

– Ett system där det är lätt att gå in och titta: Har den här uppfödaren förekommit oftare med den här typen av sjukdomar?

Med ett sådant system skulle valpköparen Ida Slid själv ha kunnat kontrollera om den valp hon valde för tre år sedan hade anlag för allergi i släkten. Istället gjorde hon som många andra och litade på uppfödarens lovord. Nu har hennes treåriga tik Bodil insjuknat i allergiska besvär som trots medicinering ger försämrad livskvalitet, genom rodnad, klåda och kala fläckar på kroppen.

En kennelägare som är kritisk till frånvaron av kontroll är Susanne Ekstedt, som drivit egen kennel i drygt 30 år.

– Det är ju väldigt viktigt att om har vi ett regelverk så måste vi också ha en tillsynsmyndighet som agerar, säger hon.

För henne är det även en självklarhet att varken avla på hundar som själva visar symptom, eller som tidigare fått flera sjuka valpar. Samtidigt betonar hon att det är en svår avvägning eftersom både genetik och miljö spelar in.

– Ja, om en hane eller tik lämnar många sjuka valpar så bör man ju ta sig en funderare på om de bidrar med så mycket till aveln så att det är värt det, säger Susanne Ekstedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!