Länsstyrelsen har hela tiden, ända sedan ett vargpar började markera revir i området mellan Stockholm och Sörmlands län, uppmanat djurägare i trakten att rovdjurssäkra sina stängsel. Men enligt Per Aschan, ägare av Molstabergs säteri, finns det inga rovdjurssäkra stängsel.
– Om du kan visa mig någonstans där det fungerat så skulle jag tro på det, säger han, och uppger att han varit i kontakt med flera fårägare runt om i landet som anlagt just rovdjursavvisande stängsel.
– Alla som har någon form av fårföretag har gått på pumpen. Vargen har tagit sig in, säger han.
Han är också mycket kritisk till att enskilda företagare ska behöva ta kostnaden för landets rovdjurspolitik: för Molstabergs del skulle det, enligt Per Aschan, kosta ett par miljoner att stängsla enligt viltskadecenters rekommendationer. Den kostnaden, menar han, borde vara ett gemensamt ansvar.
Enligt Per Aschan finns det från gårdens sida inga planer på någon ny ansökan om skyddsjakt – villkoren förra gången var ändå sådana att det inte var möjligt att verkställa beslutet. I stället menar han att länsstyrelsen borde fatta ett sådant beslut på eget initiativ.
– De måste ta sitt ansvar så att vi kan skydda våra djur, säger Per Aschan.
– Det finns ingen annan lösning. Det är inte bara oss det gäller, hela bygden drabbas. En granne har skickat bort sin hund för att de inte vågar ha honom hemma, andra låter inte barnen gå ut.
På länsstyrelsen finns inga sådana planer, i stället hänvisas till Naturvårdsverkets beslut kring överklagan av den tidigare skyddsjakten. Där konstaterar myndigheten att länsstyrelsen hade fog för sitt beslut, men att Naturvårdsverket vill betona vikten av att djurägare inom reviret samarbetar med länsstyrelsen och vidtar förebyggande åtgärder, till exempel rovdjursavvisande stängsel.
Hur länsstyrelsen skulle ställa sig om det kom in en ny ansökan om skyddsjakt i dag vill inte Arne Söderberg, rovdjurshandläggare på myndigheten, spekulera i.
– Då får vi se motiveringen som finns med i ansökan och utgå från den.