Länsstyrelsen i Södermanland uppger att de inte har möjlighet att undersöka alla anonyma anmälningar om vanvård av djur. I fjol tog de emot nästan 600 anmälningar, varav nästan en tredjedel av de kontrollerade anmälningarna (126 besök) visade sig vara obefogade.
I stället för att skicka ut en kontrollant hanteras därför vissa anmälningar administrativt, det vill säga länsstyrelsen skickar ut brev till den anmälda djurägaren. Så också i detta fall, när kvinnan anmäldes första gånger, 2019.
Kvinnan svarade på brevet och påstod där att den sjuka ponnyn behandlats av både veterinär och av Jordbruksverket godkänd hovslagare. Men hon har inte kunnat visa att det var sant. Och enligt förundersökningen har kvinnan inte heller haft ute någon hovslagare för att lindra hästarnas smärta. Istället har hon förvärrat den genom att verka dem själva efter att försökt lära sig på Youtube.
– Såklart kan det vara så att de uppgifter som vi får från djurhållare vid en administrativ handläggning inte alltid är med sanningen överensstämmande, men då brukar det inkomma nya anmälningar, säger Ulrike Segerström, tf enhetschef och samordnare på länsstyrelsens enhet för djurskydd och veterinära frågor.
I januari 2021 anmäldes kvinnan igen, och åter en gång oktober 2021.
Ulrike Segerström konstaterar:
– 2021 påbörjades det ärende som nu resulterat i djurförbud och fällande dom för djurplågeri.