Länsstyrelsen obeveklig – fortsatt nej till vägbygget

Länsstyrelsen viker sig inte, det är fortsatt nej som gäller för dispensansökan som skulle göra ombyggnationen av riksväg 55 mellan Björndammen och Dunker möjlig.

Väg 55

Väg 55

Foto:

Sörmland2015-06-26 07:00

På onsdagseftermiddagen möttes Regionförbundet och länsstyrelsen i Nyköping men mötet gav inte regionpolitikerna några positiva besked i frågan om vägbygget på riksväg 55.

– Det var ett bra och konstruktivt möte och vi har full förståelse för att detta är en jätteviktig investering för kommunerna och regionen. Men det handlar om väldigt tung lagstiftning beslutad av EU och Sveriges riksdag som i just det här fallet omöjliggör ett regionalt investeringsprojekt, säger länsrådet Staffan Larsson.

Som tidningen tidigare har rapporterat är det en sekretessbelagd skyddad fågelart som sätter stopp för byggplanerna och enligt Staffan Larsson finns det ingen anledning för länsstyrelsen att ompröva sitt beslut.

– Vi har sagt att om de omplanerar erbjuder vi expertkunskap och tar gärna en diskussion om hur det ska hanteras.

Det är inte unikt att lagstiftningen som länsstyrelsen lutar sig mot fäller stora infrastruktursatsningar. Exempelvis stoppades en skidanläggning i Jämtland eftersom den riskerade att hota en örnpopulation. Satsning var på två miljarder kronor och beräknades skapa 300 nya arbetstillfällen.

– Vi tittar på andra fall för att kvalitetssäkra våra beslut och vi utför det regering och riksdag har beslutat om. Artskyddet är väldigt starkt, säger Staffan Larsson.

Jimmy Jansson är kommunalråd i Eskilstuna och ledamot i Regionförbundets styrelse.

– Det var en bra dialog även om det inte ledde fram till det viktigaste vi hoppats på. Länsstyrelsen gjorde det väldigt tydligt att det inte fanns en väg framåt, säger han.

Han har förståelse för att länsstyrelsen agerar efter gällande lagstiftning men är kritisk till dess utformning.

– Vi har en lagstiftning som är så barock att om ett djur dyker upp på en plats där man i många år har planerat byggnation kan det kullkasta allting. All arbetstid och allt jobb som har lagts ner är borta och då vet man inte ens om djurarten är kvar på platsen om två år. Det säger en del om att det nog är en del fel i lagstiftningen och jag är inte säker på att beslutsfattarna förstått vad de röstat fram, säger Jimmy Jansson.

Men Regionförbundet, Trafikverket och berörda kommuner arbetar vidare i frågan.

– Vi tar nu ett omtag och ser över våra möjligheter och vår utgångspunkt är att vägen ska fram, säger Jimmy Jansson.

Oavsett hur arbete med riksväg 55 fortskrider vill han se en lagändring för att undvika liknande situationer i framtiden.

– Vi kommer att initiera en dialog med riksdagsledamöter för att se om de kan lägga fram förslag. Det handlar inte om att vi inte vill värna de hotade djurarterna. Vi är ett län i en växande region och det är jätteviktigt att vi har en bra infrastruktur. Lagstiftningen är kontraproduktiv och svår att förstå, säger Jimmy Jansson och menar att den i förlängningen riskerar att hela riket tappar i konkurrenskraft.

Ombyggnationen av riksväg 55 är den största av sitt slag i länet. Vägen trafikeras av tung trafik och den var tänkt att bli breddare och få en högre säkerhet med hjälp av mitträcken. Vägbygget anses essentiellt för hela regionen och även av kommunal vikt för Katrineholm, Flen och Strängnäs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om