– Samhällsviktig verksamhet i länet förväntas kunna bedrivas i stort sett utan störningar. Därför är det inte nödvändigt med någon förebyggande behandling med läkemedel, till exempel Tamiflu, säger beredskapsdirektör Thomas Persson i ett pressmeddelande.
Länsstyrelsen har frågat polis, barnomsorg, länstrafik, bensinbolag med flera hur deras verksamhet kan komma att påverkas om delar av personalen tvingas stanna hemma i influensa.
Och svaren pekar på att robustheten i samhället är hög. Om 15 procent av personalen sjukskriver sig kan all samhällsviktig verksamhet i stort sett fortsätta som vanligt, även om bortfallet av personal pågår under flera månader.
Klarar verksamheten
Priset blir att långsiktigt arbete skjuts upp och personalen koncentrerar sig på det som måste ske genast.
Också om halva personalstyrkan blir borta i ett par veckor klaras den nödvändigaste verksamheten, men med sämre kvalitet. Länsstyrelsen listar några exempel.
•Barnomsorgen får ställa om till ren barnpassning.
•Vissa bankkontor måste stängas.
•Tågtrafiken glesas ut
•Det blir brist på färskvaror i butikerna, men inte livsmedelsbrist.
När det gäller förebyggande behandling med Tamiflu säger länsstyrelsen bestämt nej, inte minst för att det skulle skapa oacceptabla risker för resistensutveckling.
Enda undantaget är om sjukskrivningarna blivit så höga att en viktig verksamhet riskerar att helt haverera. I det läget kan länsstyrelsen tänka sig att be smittskyddsläkaren om Tamiflu för att resten av personalen ska kunna hålla sig på benen tills epidemin är över.