â Det Ă€r orimligt att inte tillvarata fiskarter som Ă€r ypperliga matfiskar och som finns i vĂ„ra nĂ€rliggande sjöar, sĂ€ger Jonatan Fogel, projektledare för Resursfisk pĂ„ LĂ€nsstyrelsen Stockholm.
Han har lett ett projekt under tvÄ Är tillsammans med Axfoundation i syfte att industrialisera karpfisken brax. Nu finns braxenfÀrs i offentliga kök och restauranger. StrÀngnÀs kommun serverar den redan och likasÄ Urban Delis restauranger.
Mört och braxen pÄ tallriken var vanligt förr, Ätminstone för de med lite mindre slantar i plÄnboken. Synen pÄ fisken har dock förÀndrats och numera rÀknas den knappt som matfisk lÀngre, dÄ den Àr svÄr att filea. Den stora utmaningen har dÀrför varit att fÄ den benfri och kommersiell, förklarar Jonatan Fogel.
â Det gĂ€ller att producera en produkt som Ă€r tillgĂ€nglig utifrĂ„n dagens preferenser, sĂ€ger han.
FiskförÀdlingsmaskiner för fisk Àr relativt ovanliga i Sverige men fiskeribranschen har nu lyckats separera köttet frÄn övriga delar av fisken och en ren fÀrs kommer ut i andra Àndan.
â Du fĂ„r en hög utvinningsgrad pĂ„ fisken och med tillrĂ€ckligt stora volymer sĂ„ kan du fĂ„ ekonomi pĂ„ driften. Det Ă€r detta som varit kĂ€rnfrĂ„gan, sĂ€ger han.
Braxen Àr dessutom den vanligaste bifÄngsten i det smÄskaliga MSC-certifierade gösfisket och efterfrÄgas braxenfÀrs som produkt sÄ stÀrks det smÄskaliga yrkesfisket framöver.
Men lÀnsstyrelsen vill dessutom gÄ lÀngre Àn sÄ. Utöver fiskarter finns Àven potential i att fÄ fram livsmedel av undernyttjade arter som skarv, vildsvin och grÄsÀl.
Hur ser du pÄ chanserna att fÄ skarv pÄ menyn?
â Jag tror det finns potential men likt det vi gjort med braxen mĂ„ste man jobba med hela systemet och vĂ€rdekedjan. Fokus kan inte bara vara att förĂ€dla utan Ă€ven hur infĂ„ngningen ska ske. Hur ska produkterna processas? Vilka Ă€r konsumenterna och vad blir priset?, sĂ€ger han.
Alla de frÄgorna fick en rÀtsida med braxen och Àr anledningen till att den redan serveras i samhÀllet, berÀttar Fogel.
Andra heta framtidsprodukter Ă€r siklöjan i MĂ€laren och VĂ€nern dĂ€r bara en brĂ„kdel av fisken och löjrommen anvĂ€nds till livsmedel. Den svartmunnade smörbulten â en invasiv art i Ăstersjön som lĂ€nsstyrelsen vill fĂ„ bort â har ocksĂ„ potential som livsmedel, enligt Jonatan Fogel.