Runt om i länet råder det brist på utbildade lärare. Katrineholm utlyser 28 tjänster, Strängnäs 21 och Flen 10 stycken, bara några veckor innan skolstart. Kommunen som söker flest tjänster är Eskilstuna, där fanns det i juli 59 stycken lediga platser som lärare på förskola, grundskola och gymnasium.
– Skälet till den stora rekryteringen är en kraftfull ökning av antalet elever. Men självklart också att vi har en brist på behöriga lärare i Sverige, inte bara i Eskilstuna, säger Åsa Lundkvist som är chef på barn- och utbildningsförvaltningen.
Hon såg under våren fler och fler vakanta tjänster på Eskilstunas skolor. Förskolan sökte för en månad sedan 11 tjänster, grundskolan 40 och gymnasiet 7.
– Gymnasieskolans situation är enklare, där har vi i stort sett tillsatt alla tjänster. Dit vänder sig flera grundskolelärare som har utbildning och kompetens som vill prova på något nytt. Grundskolan och förskolan är svårare, där är det helt enkelt för få som utbildar sig, säger Åsa Lundkvist.
Under våren rekryterades det friskt på grundskolorna, men strax innan midsommar hade kommunen ändå runt 100 tjänster som skulle tillsättas. Under sommaren har de intervjuat i stort sett hela dagarna, men långt ifrån alla blev tillsatta av behöriga lärare. För att lösa problemet har skolorna i stället anställt flera vikarier. Då handlar det om icke-behöriga lärare som blir anställda under en termin eller ett helt läsår.
– Jag har ingen exakt siffra men under hälften av de vi anställt är obehöriga. För att kompensera det har vi anställt fler personer än vad som först utlystes, en så kallad överanställning, på grund av att flera är outbildade, säger Hans Ringström som är skolchef för grundskolan i Eskilstuna.
Han har förhoppningar om att de tjänster som just nu kvarstår i grundskolan, 17 stycken, kommer att fyllas till skolstart på måndag nästa vecka och tycker trots den rådande bristen på lärare, att det ser bra ut i nuläget.
– Det här är inte unikt för Eskilstuna, det är ett nationellt problem. Men samtidigt känner jag att vi i Eskilstuna ligger bra till bland de större städerna i Sverige när det kommer till att bemanna våra skolor, säger Hans Ringström och fortsätter:
– Naturligtvis ser jag på det här med en stor oro, vi vet att lärarbristen kommer att öka i framtiden. Det som krävs är att vi gör läraryrket attraktivt, och det kommer ta många år. Det handlar inte bara om lön utan också om en bättre arbetsmiljö.