Kikhosta är en mycket smittsam luftvägsinfektion som kan orsaka långvarig och besvärlig hosta både hos vuxna och barn. Oftast är det de yngsta spädbarnen som drabbas hårdast, och för dem kan kikhosta vara en allvarlig och till och med livshotande sjukdom. I Sverige rekommenderas vaccination mot kikhosta till barn från tre månaders ålder, enligt det nationella barnvaccinprogrammet, och till gravida efter graviditetsvecka 16.
Sedan våren 2020 har kikhosta i stort sett inte förekommit alls i Sverige. Som många andra smittsamma sjukdomar hölls den på en väldigt låg nivå under pandemin. 2021 och 2022 rapporterades 11 respektive 13 fall. Senaste toppen hade vi sommaren och hösten 2019.
Men nu cirkulerar kikhosta i samhället igen och de konstaterade fallen ökar, enligt Folkhälsomyndigheten. I oktober rapporterades 43 fall nationellt, fyra av fallen var barn under ett år. Totalt har 91 fall av kikhosta rapporterats in under 2023.
– I Sörmland har vi mig veterligen inte haft ett enda fall av kikhosta än i år. Men smittspridningen har viss koppling till Danmark så södra Sverige har mycket smitta vad jag hört, säger Sörmlands smittskyddsläkare Malin Enarsson.
– Det är förväntat, att de vanliga smittorna nu ökar igen när vi släppt på alla restriktioner i samhället. Och det var därför regionen snabbt fick fram erbjudandet om gratis kikhostevaccin till gravida, för att skydda spädbarnen. Sjukdomen är lite lurig och ger inte alltid så mycket symptom, mer än för de svårast sjuka spädbarnen.
Region Sörmland erbjuder från i år alla gravida kvinnor, inklusive asylsökande, papperslösa och flyktingar, gratis kikhostevaccin.
– Knappt 800 kvinnor hade vaccinerats till och med september. Vi kan väl tycka att den siffran kunde vara något högre, säger Marie Strandberg Agnestrand på regionens vaccinationsenhet.
Inte heller barn-och ungdomsklinikens chef Diana Bornstein har hört om något fall av kikhosta i länet hittills i år.
– Jag tänker att vaccinationstäckningen måste vara rätt god. Stockholm har hela bostadsområden där invånarna inte är vaccinerade mot något, så har vi det inte i Sörmland. Här är vaccinationsgraden hyfsad, åtminstone för spädbarnen.
Kikhosta kan man dessutom förebygga med antibiotika hos små barn, om det finns smittorisker, förklarar Diana Bornstein.