Monica Lejman Dahlström har arbetat med alkolås sen det startade som projekt. Hon är alkoholläkare och verksam i Linköping.
Det är dit man oftast vänder sig om man bor i Katrineholm eller Vingåker för att få den läkarkontakt som behövs för att man ska kunna ha körkort med villkor alkolås.
Det börjar med att man gör ett läkarbesök där patienten får svara på frågor om sin livsstil och lämna blod- och urinprov.
Sedan skickar Monica Lejman Dahlström in sin rapport till Transportstyrelsen som är den myndighet som beviljar.
Unga män som chansar
Under försöksperioden var det obligatoriska läkarbesök var tredje månad och för de som redan är med i programmet kommer det att fortsätta så. För de nya kommer det bara att krävas ett läkarbesök i början och ett i slutet på programperioden.
Varje läkarbesök kostar 2 000 kronor.
– Provtagningen är väldigt dyr, förklarar Monica Lejman Dahlström.
Men trots det tycker hon att hon har mött patienter från hela samhällsstegen.
Hon upplever det som att det finns två huvudgrupper som kommer till henne.
Det ena är unga män som inte egentligen har några alkoholproblem utan snarare har betett sig omoget och gjort chansningar.
Bra morot
I den mer vuxna gruppen tycker hon att personer med missbruksproblem eller alkoholberoende dominerar. För dem är alkolåset en mycket bra morot i rehabiliteringen.
Monica Lejman Dahlström upplever möjligheten med alkolås som en mycket positiv grej och ska hon vara kritisk så tycker hon att det är för lätt att bli utesluten ur från programmet.
Om man två gånger får utslag på alkolåset så blir man utesluten.
– Man ska absolut inte köra berusad men rehabiliteringspotentialen ökar markant om man kan ha alkolås, säger hon.
Felaktiga utslag
Risken finns nämligen annars att personen upplever att de måste köra bil och i stället då kör utan körkort – och utan alkolås i bilen. Då finns inga garantier för att föraren är nykter.
Eftersom alkolåsen mäter munalkoholhalt, inte blod- alkoholhalt, så händer det att de ger felaktigt utslag också, om man till exempel har använt vissa munvatten. Monica Lejman Dahlström hade en patient som fick utslag på mätaren efter att ha ätit glass och när patienten testade samma sak igen på Monica Lejman Dahlströms klinik tillsammans, då båda åt glass före, fick de båda utslag på blåsprov.
Enligt MHF, Motormännens helnykteristförbund, får så många som 50 personer varje år lämna alkolåsprogrammet på grund av felaktiga utslag.
Erika Wiman