Geocaching: Interaktiv orientering som aldrig någonsin tar slut.
I Sörmland finns flera tusen cachar, små gömmor, som bara väntar på att letas upp. Användarna själva gömmer exempelvis en filmburk med en loggbok i och sedan är det upp till alla andra att försöka leta upp den.
Det gör man enklast via en telefon med gps och en app för ändamålet. Med hjälp av gps-positionen och ledtrådar eller gåtor går det, med mer eller mindre list och tålamod, att leta upp cacharna. Ibland har någon gjort en riktig liten skattgömma och då får man ta en sak – förutsatt att man lämnar en annan i utbyte.
Beachvolleyboll: Varför låta dagen på stranden vara lat? Spela beachvolleyboll, en av de mer populära sommarsporterna.
Om idrotten ska utföras enligt regelboken är det två spelare i varje lag, men det finns knappast något hinder för att alla som vill ska kunna vara med. Reglerna behöver heller inte vara så komplicerade:Max tre tillslag åt gången för varje lag gäller precis som i vanlig volleyboll.
Förutom vid stränder finns det beachvolleybollplaner som ligger mer centralt. I hamnen i Nyköping, i stadsparkerna i Katrineholm och Eskilstuna.
Frisbeegolf/Discgolf: Är som vanlig golf – fast med en frisbee i handen i stället för med klubba och boll. Banorna är för det mesta öppna dygnet runt och gratis att använda. Det enda som behövs är en frisbee. Hålen består av korgar med kedjor och det finns olika hinder, som exempelvis träd, som det gäller att undvika.
Banorna är mellan 60 och 120 meter långa och de som är duktiga kan skruva frisbeen runt hindren för att nå korgen.
Banor finns bland annat vid Vilsta i Eskilstuna (där kan man även hyra frisbee), Sportcentrum i Katrineholm, och Ramsdalens sportcenter i Oxelösund.
Streetbasket: En enklare form av basket som passar utomhus och lätt kan anpassas efter antalet deltagare.
Det räcker med en basketkorg vilket du kan hitta på någon skolgård.
Rita en femmeterslinje med krita, som en halvmåne runt korgen, dela in i två lag och bestäm hur länge eller hur många poäng ni ska köra till.
Den som gör mål får behålla bollen och det är även anfallaren som bestämmer om det blir foul eller inte. Det ger två poäng att sätta bollen i korgen utanför femmeterslinjen och ett poäng innanför. Om det försvarande laget tar bollen måste de ta sig utanför femmeterslinjen innan de får göra mål.