Livsstilsförändring nödvändig om torkan fortsätter

Under de fem senaste åren har 3,7 miljoner svenskar drabbats av vattenbrist. Grundvattennivåerna är låga och för lite nederbörd gör inte saken bättre.

Att vattna gräsmattan med dricksvatten är något som kommunerna inte ser med blida ögon på. "Dricksvatten är som det låter till för att dricka, laga mat och medel för att underhålla hygien, inte att vattna gräsmattor och odlingar" säger  Admir Ibrisevic VA-chef på Eskilstuna Energi& Miljö.

Att vattna gräsmattan med dricksvatten är något som kommunerna inte ser med blida ögon på. "Dricksvatten är som det låter till för att dricka, laga mat och medel för att underhålla hygien, inte att vattna gräsmattor och odlingar" säger Admir Ibrisevic VA-chef på Eskilstuna Energi& Miljö.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Sörmland2020-06-18 04:45

De senaste somrarna har Sörmlands brunnsborrning haft mycket att göra. Deras jobb går ut på att borra för bergsvärme och vatten, det senare är så klart kopplat till de i stort sett torra somrarna. 

– Men vi har inte behövt anställa mer personal, än. Om du ringer i dag så tar det runt två-fyra veckor innan vi kan komma ut, säger Rasmus Andersson på Flenföretaget i början av sommaren.

Det som ändrats den senaste tiden är att folk har börjat tänka till innan brunnen har sinat.

– Det är fortfarande säsongsbetonat, att vi borrar efter vatten mer just på sommaren, men folk hör av sig även tidigare på säsongen.

Får ni borra djupare nu, eller hittar ni grundvattnet lätt?

– Det är alltid ett lotteri. Ibland är det lätt att hitta den där sprickan, ibland inte. Vi borrar max 100 meter och hittar vi inget vatten där så gör vi en brunnstryckning.

Vattenbristen börjar bli ett allt större problem. En undersökning av analys- och teknikkonsultföretaget WSP visar att fyra av tio hushåll drabbats av vattenbrist någon gång under de senaste fem åren. Och sju av tio säger att de inte har någon aning hur de ska hantera problemet.

– Jag tror att man ska vara väldigt observant och ta det på allvar, för det kommer inte att lösa sig själv, säger Mats Lindberg, VA-chef på Nyköpings kommun.

Innovativa lösningar är ett måste från kommunhåll.

– Som vi gjorde när vi öppnade Fruängskällan förra året så att människor kunde ta sitt poolvatten där istället, men vi har även idéer att samla vattnet som kommer ned i ett stort magasin.

Mats säger att vattenbristen är något som vi måste lära oss att leva med.

– Hade du frågat mig för tio år sedan så nej då fanns det inte på kartan, men nu är det verklighet, säger han.

Admir Ibrisevic, VA-chef på Eskilstuna Energi& Miljö, tycker att människor måste börja anpassa sin livsstil efter förutsättningarna.

– Har man inte börjat tänka på det än så är det hög tid. Dricksvatten är som det låter till för att dricka, laga mat och medel för att underhålla hygien, inte att vattna gräsmattor och odlingar, då blir det begränsningar. Vårt system är inte dimensionerade för att ersätta torra somrar.

Vad kan ni göra?

– Antingen sätta begränsningar eller förbud, de är de mest effektiva åtgärderna. Grundvattennivån ser bättre ut i år än förra året och speciellt 2018, men det är inte bara den nivån som avgör det hela, säger Admir.

Alla behöver vatten

I Sverige gör vi i genomsnitt av med 170-200 liter vatten per person och dygn.

En vanlig förbrukning för två vuxna och två barn är cirka 150 kubikmeter per år. 

Nyköping vatten driver nio vattenverk och ansvarar för cirka 100 mil avlopps- och vattenledningar runt om i kommunen. 

Några kommuner i Sörmland tog beslut om ett bevattningsförbud redan i maj; Katrineholm med Flen och Vingåker, liksom Gnesta med Björnlunda, Stjärnhov och Laxne. Nyköping och Trosa fick sitt förbud i juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!