Livsviktigt prov i fokus för kvinnorna – trots att männen bär smittan

Under en vecka har fokus riktats på gynekologisk cellprovtagning i Sörmland. Uppmaningen är enkel: Ta hand om dig – ta cellprov. Ändå kan det vara svårt att nå ut. Och de riktiga smittbärarna nås kanske inte alls.

Foto: isabell Höjman/TT

Sörmland2019-05-29 04:50

– Vi har jobbat stenhårt, säger Susanne Friman.

Hon är länsgemensam samordningsbarnmorska i Region Sörmland.

Mellan den 20-26 maj var det cellprovsvecka i Region Sörmland, tidigare landstinget. En vecka som anordnas för att göra alla medvetna om vikten av att ta ett cellprov regelbundet.

Ännu är det lite tidigt att summera men totalt har 1500 vykort skickats till de som kallas till sitt första cellprov – för att påminna. Och på bussar och i sociala medier har kampanjen cellprovsveckan synts.

– Vi vill att alla kvinnor i Sörmland ska lämna cellprov. Samtidigt är det svårt. Om vi jämför med mammografi, som har 80-90 procents uppslutning, så är det svårare att få kvinnor att komma och göra cellprov, säger Susanne Friman.

Vad beror det på?

– Det är vi många som funderat på. Kanske handlar det om att man behöver lägga sig i en gynstol. Många kanske tycker att det är utlämnande och undviker det av den anledningen.

Siffrorna för förra året är inte riktigt klara men under 2017 var det 82 procent av kvinnorna i Sörmland som lämnade cellprov.

– Men det ser olika ut beroende på vilken åldersklass man tittar på. De äldre har mycket högre uppslutning än de yngre. I åldersgruppen 23 till 25 är det 74,4 procent som lämnar cellprov i Sörmland vilket är en bra bit under rikssnittet, säger Susanne Friman.

Kanske har de 1500 vykorten som skickats ut i och med årets kampanj gjort skillnad.

– Ingen är mer förväntansfull än jag över resultatet av kampanjen, säger Susanne Friman.

Anledningen är enkel. Regelbundna cellprov räddar liv.

– Man kan gå runt och ha cellförändringar utan att veta om det. Det är om man låter cellförändringarna vara ifred och få växa till sig som de kan utvecklas till livmoderhalscancer.

En dödlig sjukdom som det dock tar tid att utveckla.

– De som får livmoderhalscancer är de som inte tar sina cellprover. Att lämna cellprov när man kallas en gång var tredje år är ett bra sätt att ta hand om sig, säger Susanne Friman och fortsätter:

– Det dör 150 kvinnor varje år och det är en lurig cancerform eftersom man ofta inte får några symptom. Om man alltid deltar i gynekologisk cellprovtagning när man får kallelse till det, så sänker man sin risk för cervixcancer med cirka 90 procent.

Viruset som orsakar cellförändringarna som kan utvecklas till cancer heter HPV och smittar via samlag. Ett vaccinationsprogram för flickor har införts sedan några år tillbaka.

Men samtidigt är det männen som är både smittbärare och smittspridare.

– Det pågår diskussioner om ett vaccin även för pojkar. Då skulle man i princip kunna utrota det, men det är en kostnadsfråga, säger Susanne Friman.

Oavsett så är det kvinnor som kallas till cellprovtagning eftersom det är för kvinnor som viruset kan få så allvarliga konsekvenser.

Vad är det som väntar vid en cellprovtagning?

– Man får sitta ner i väntrummet en kort stund innan man får träffa en barnmorska och svara på tre snabba frågor. Sedan kommer själva undersökningen och då behöver man ta av sig på underkroppen och sätta sig i gynstolen. Så tar barnmorskan en liten borste och för in den i livmodertappen. Sedan används en liten spatel som förs runt livmodertappen. Själva provtagningen tar kanske två till tre minuter.

För att fånga upp de kvinnor som aldrig kommer när de kallas till cellprovtagning håller nu ett självtest på att administreras. Något som är igång på andra håll i landet.

– Vi hoppas kunna vara igång med det här i Sörmland vid årsskiftet.

Det testet är enklare och ger endast svar på om kvinnan bär viruset som kan orsaka cellförändringar.

Trots att kampanjveckan är över är det inte för sent att lämna cellprov.

– Man kan höra av sig och boka en tid, säger Susanne Friman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om