Stefan Löfven deltog under tisdagen i en videokonferens tillsammans med socialminister Lena Hallengren och smittskyddsläkare från Västra Götaland, Region Uppsala och Region Sörmland. Tillsammans med GP och UNT var Sörmlands Media inbjudet att delta.
Vid mötet informerade smittskyddsläkarna statsministern och socialministern om situationen kring den upptrappade testningen, liksom de senaste månadernas utveckling i respektive region.
– För mig är det omöjligt att beskriva det här om jag inte får beskriva hur det började, för det var väldigt intensivt, säger Maria Remén, smittskyddsläkare i Region Sörmland, över videolänk.
– Vi fick vårt första fall den 9 mars. Den 17 mars hade vi åtta patienter, en vecka senare 68. Vår kurva gick så otroligt brant uppåt i början. Det har varit väldigt tufft.
Mötesdeltagarna diskuterade därefter framtida utmaningar, däribland serologiska tester, sommargäster och hur man ska få människor att fortsätta hålla avstånd i sommar. Efter det timmeslånga mötet bjöds medierna in till enskilda samtal med statsministern.
Tidningen ställde då frågor om Sörmlands Medias gemensamma granskning av äldreomsorgen som bland annat visat att personer i äldreomsorgen nekats akutvård.
Enligt Socialstyrelsens råd till regionerna ska läkare på förhand fatta beslut om huruvida äldre ska få vård eller inte vid konstaterad covid-19, i händelse av platsbrist. Men anställda inom sjukvården på flera håll i landet uppger tvärtom att myndighetens råd och riktlinjer, som alltså är avsedda att tillämpas enbart när vårdplatserna inte längre räcker till, använts trots att det hela tiden funnits lediga vårdplatser – och att relativt friska patienter därmed prioriterats bort.
Dessa uppgifter säger sig dock statsministern inte känna till.
– Min bild är att Socialstyrelsen har tagit fram råd i den händelse att det skulle bli väldigt trångt inom sjukvården och att man blir tvungen att göra prioriteringar. Jag tror att du förstår att jag inte kan svara för alla bedömningar som har gjorts inom sjukvården under den här tiden. Finns det sådana frågetecken så får också det ingå i den undersökning som nu kommer att tillsättas.
Coronakommissionen kommer alltså att titta på i vilken utsträckning den här typen av prioriteringar har gjorts?
– Där kommer naturligtvis hälso- och sjukvården genomlysas, liksom regering, regioner och myndigheter. Det är viktigt att få en genomlysning så att vi kan dra slutsatser, förstärka och förbättra.
Du inledde dagens möte med att säga att ni har gett vården möjlighet att klara en sådan här situation genom att platta ut kurvan. Har den här utplattningen skett på bekostnad av äldre och personer i behov av olika typer av stöd i kommunerna?
– Det har aldrig varit tal om någon bortprioritering. Men hade vi inte plattat till kurvan så hade hälso- och sjukvården fått ett helt ohållbar läge. De har gjort en fantastisk insats. Hade vi fått ett snabbare och kraftigare förlopp som gjort att de inte klarat av det här så hade vi fått ett betydligt värre situation.
När Lena Hallengren intervjuades för en dryg månad sedan slog även hon fast att ingen prioriterats bort i Sverige. Det tillbakavisas dock av anhöriga, experter, läkare och annan vårdpersonal som intervjuats i tidningarnas gemensamma granskning.