Lucie H Skantz : Vi måste tro på rättssamhället

De flesta våldtäktsrättegångar sker, av hänsyn till de inblandade, bakom stängda dörrar vilket innebär att varken allmänhet eller media har någon insyn över vad som sker inne i rättssalen. Det är ofta en tuff process för kvinnan, även om det inte är hon som ställs till svars. Våldtäktsdrabbade kvinnor utsätts ofta för en hård press under en våldtäktsrättegång. Närgånga kritiska frågor om klädsel, alkoholvanor och antal sexpartners är vanliga. – Det går ut på att dra vanära över dem, säger en rutinerad polis. Mycket av det som sägs i rättssalen vittnar om gamla kvarlevor från hur en fin flicka ska bete sig menar advokaten Lucie H Skantz i Eskilstuna.

Sörmland2009-03-13 14:12

– Flickorna behandlas inte alltid så vänligt i rätten. Framför allt är det försvarsadvokaterna som försöker att ta heder och ära av dem. Och domarna tillåter väldigt mycket i en rättegång.

Det säger en polis med god insyn i rättsprocessen.

– Det som ibland upplevs som kränkande frågor, kan vara nödvändiga frågor, säger Lucie Skantz, advokat i Eskilstuna med tolv års erfarenhet som målsägandebiträde, ofta i mål som handlar om sexbrott.

Ofta ord mot ord

I ett brottmål ligger hela bevisbördan på åklagaren som ska visa att den misstänkte/åtalade är skyldig. I våldtäktsmål kan det vara mycket svårare än i alla andra fall eftersom ord ofta står mot ord. Oftast har också parterna varit ensamma och det finns inga vittnen.

Men även om många våldtäktsoffer är uppgivna på förhand tycker Lucie Skantz att den som blivit våldtagen aldrig ska tveka att anmäla.

– Vi måste tro på rättssamhället. Det väsentliga för kvinnan kan vara att våga stå upp för sin situation. Som målsägandebiträde förklarar jag hur rättssystemet fungerar och går igenom bevisläget. Skulle mannen frias kan det vara en tröst för kvinnan att åklagaren och jag som målsägandebiträde i alla fall har trott på henne, säger Lucie Skantz.

Stort medmänskligt ansvar

Som målsägandebiträde och den som ska bevaka den utsatta kvinnans intressen, har man ett stort pedagogiskt och medmänskligt ansvar.

– Jag tar mig tid att försöka bygga upp de här tjejerna, har coachande samtal, preparerar dem för att klara rättegången, berättar Lucie Skantz.

Men bara för att en misstänkt våldtäktsman blir polisanmäld betyder det inte att han fälls.

Ofta går det inte ens så långt att det blir åtal och rättegång. Förundersökningen kan läggas ner innan det kommit så långt.

– Värst är det för de kvinnor där mannen frias i både tingsrätt och hovrätt. Då kan det kännas som att kvinnan har fått bekräftat, två gånger, att rättsväsendet inte har trott på henne. Självkänslan får sig en rejäl törn. Ibland, om bevisläget är osäkert, kan det vara bäst när ett fall läggs ner. En friande dom är ett stort lidande för kvinnan, säger Lucie Skantz.

I vissa fall ser man att man lägger mycket större vikt vid kvinnans promillehalt än mannens. Varför är det så?

– Om kvinnan har en hög promillehalt kan det tala till hennes nackdel eftersom hon kanske inte anses lika tillförlitlig. Hon kanske inte minns lika mycket om hon var för full. Sådana frågor hänger också ihop med bevisbördan.

Det är inte alltid bara den misstänktes advokat som ställer frågor som ibland upplevs som kränkande till kvinnan i våldtäktsrättegångar. Också åklagaren eller målsägandebiträdet kan göra det.

Kommentar?

– De gånger det är nödvändigt och frågorna måste ställas är det bättre att åklagaren eller målsägandebiträdet gör det. Frågorna kan ta udden av försvaret. Alla tvivel är till den åtalade mannens favör. Åklagaren ställer oftast frågorna till kvinnan i en vänligare ton än mannens försvarare, förklarar Lucie Skantz.

Att frågorna i polisförhören och i rättssalen kan upplevas som oerhört jobbiga och ibland helt onödiga berättar Anna (fingerat namn) i en artikel i den här serien. Hon fick till exempel svara på om hon brukade gå på krogen, om hon brukade ta hem folk och hur många hon kände i staden.

– Det kändes som att jag hade väldigt mycket mer att bevisa jämfört med mannen. Jag blev mycket hårdare bemött, som om det vore jag som hade gjort fel, säger Anna.

Gamla kvarlevor

Lucie Skantz förstår Annas reaktion och funderingar.

– I förlängningen blir det inte bara vissa platser vi ska undvika, utan vi ska inte klä oss för inbjudande eller utmanande, inte heller ha för många partners och så vidare. Sådana faktorer framförs ibland från försvararhåll som stödbevisning för frivilligt samlag från kvinnans sida. Gamla kvarlevor från hur en fin flicka ska bete sig. Det betyder att kvinnors frihet är beskuren, säger Lucie Skantz.

Finns det tillräcklig kompetens bland domare? Eller borde man ha särskilda domstolar som handlägger sexbrott?

– Vi skulle nog ha mycket att vinna på att ha specialutbildade domare i sexualmål, även om jag anser att domarens personliga fallenhet att bemöta parterna i ett känsligt och utlämnande läge är viktigare.

Vad gör dig mest upprörd när det gäller våldtäktsmål?

– Det är att en man tar sig rätten att ta över en kvinnas kropp. En kvinna föder barn med sitt underliv. En kvinna älskar med sitt underliv. Att någon anser sig ha rätt att ta, och kränka det-... Det gör våldtäktsbrottet till ett mycket allvarligt brott, säger Lucie Skantz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om