Madelene Blomqvist Andersson är IT-samordnare på tekniska divisionen i Nyköpings kommun. Hon tillhör en riskgrupp och kom tidigt överens med sin chef om att jobba hemifrån.
Hon saknar sina kollegor men berömmer dem för att inkludera henne i vardagen. De har hittat ett system för gemensamma fikapauser via Skype. Då tar hon sin kaffekopp och kopplar upp sig mot fikarummet på jobbet.
Den som jobbar hemma kan lätt gå miste om sidoinformation som droppas vid kaffeautomaten eller mellan två möten.
– Men jag får aldrig de där "korridorsuppdragen", skrattar Madelene.
I Katrineholms kommun har medarbetarna som jobbar hemma blivit bättre och bättre på möten via nätet, säger personalchef Susanne Sandlund.
– I början pratade vi i mun på varandra. Nu är det mer ordning och reda, vi går direkt på sak. Samtidigt finns det sådant man inte tar upp i digitala möten och det blir inte samma kringsnack, säger hon.
Hon tror att kommunen på sikt kommer att gå över till att hålla fler möten på distans. Det sparar både tid och miljö, säger hon. Själv jobbar hon gärna hemifrån då hon behöver fokusera extra mycket, exempelvis vid komplicerade utredningar.
Hon påpekar att det är en rätt liten del av kommunens 3 500 anställda som kan sköta sina ordinarie arbetsuppgifter hemifrån.
– De flesta arbetar ju med människor.
– Jag tror att vi behöver det sociala mötet. Och det finns medarbetare som frågar om de måste jobba hemifrån. Men så är det inte. Det är upp till var och en, vi är olika som personer.
Lena Thelin, personalchef i Strängnäs kommun med cirka 2 500 anställda säger att det har gått "oväntat bra" med omställningen till distansarbete.
– Både chefer och medarbetare trodde nog att det skulle bli svårt, att man behövde vara på arbetsplatsen och träffa varandra. Men under den här tiden har vi blivit väldigt digitala.
Strängnäs kommun uppmuntrar sina medarbetare att jobba hemifrån, säger hon.
– Det är vanligt att man är på arbetsplatsen två av fem dagar. Vi säger inte till någon att komma till jobbet om det finns möjlighet att jobba på distans. Vi följer folkhälsomyndighetens rekommendationer fullt ut.
Finns det några negativt med distansarbetet?
– Det ställer helt andra krav på cheferna. Vi behöver hitta andra former att träffas. Det har varit en omställning att lära oss att mötas digitalt. Personligen kan jag sakna att träffa alla medarbetare fysiskt vid samma tillfälle. Men i det stora hela tycker jag att det har fungerat bra.
Även i Eskilstuna kommun med 9 500 anställda fungerar distansarbetet bra, säger HR-direktören Susanne Carlsson. Hon beskriver dock uppföljningen av arbetsmiljön som en utmaning. Det är viktigt att medarbetarna inte får ont i kroppen till exempel på grund av att de inte sitter bra. Den fysiska arbetsmiljön hemma måste fungera.
– Och vi behöver ingå i ett socialt sammanhang och få möjlighet att träffas och lära känna varandra. Den utmaningen är nog svårast, säger Susanne Carlsson.
Är cheferna oroliga för att de anställda inte jobbar fullt ut när de sitter hemma?
– Nej, några sådana signaler har jag inte nåtts av. Vi har väldigt ambitiösa och engagerade medarbetare. Jag har inte hört att det finns några sådana misstankar. Då har det snarare funnits en oro för att medarbetarna inte tar paus, säger Susanne Carlsson.