Mäklaranmälningar ökar – men inte i Sörmland

2019 innebar en rekordnotering i antalet mäklare anmälda till Fastighetsmäklarinspektionen, FMI. Anders Astonsson, kommunikatör på myndigheten ger handfasta tips inför den stora affären.

Förra året inkom 587 anmälningar mot mäklare till Fastighetsmäklarinspektionen. – Det är nytt rekord, det fortsätter öka och har så gjort i många år nu, säger Anders Astonsson, kommunikatör på FMI.

Förra året inkom 587 anmälningar mot mäklare till Fastighetsmäklarinspektionen. – Det är nytt rekord, det fortsätter öka och har så gjort i många år nu, säger Anders Astonsson, kommunikatör på FMI.

Foto: Fredrik Sandberg,TT/Henrik Montgomery,TT/Erik Nygren

Sörmland2020-02-05 04:31

Förra året år inkom 587 anmälningar till Fastighetsmäklarinspektionen. Det visar färsk statistik från myndigheten.

– Det är nytt rekord, det fortsätter öka och har så gjort i många år nu. Generellt får vi in många anmälningar som rör lockpriser men det är mer ett storstadsfenomen, säger FMI:s kommunikatör Anders Astonsson.

Vid årsskiftet var 166 av landets mäklare verksamma i Sörmland. Det motsvarar 2,3 procent.

– De står för 1,2 procent av anmälningarna. Slår man ut det och jämför över riket så ser det bra ut för Sörmland. Det var sju anmälningar 2019, att jämföra med femton stycken föregående år.

Vad minskningen beror på är svårt att spekulera i, enligt Anders Astonsson.

– Det kan röra sig om rena tillfälligheter. 

De sju anmälningarna faller under flera olika kategorier. Tre av dem avser god fastighetsmäklarsed, två gäller mäklarens agerande och de resterande två avser pris i marknadsföring.

I en av anmälningarna, som prövades av Fastighetsmäklarinspektionens disciplinnämnd, uppgavs en mängd orsaker, däribland förtroende för mäklaren och dennes agerande gällande kontraktsskrivning. Anmälaren menade att fastighetsmäklaren så sent som vid kontraktsskrivningen ska ha framfört att säljaren önskade en friskrivningsklausul. Dessutom ska mäklaren inte ha informerat köparen om dess innebörd. Några veckor efter kontraktsskrivningen uppgav köparen att han fått ett astmaanfall och att mögel påvisats i bostaden. 

Enligt fastighetsmäklarens yttrande kände denne inte till bristerna i fastigheten på förhand, utöver vad som framgick av besiktningsprotokollet. Mäklaren tillbakavisar även kritiken om att ingen särskild förklaring gällande friskrivningsklausulens innebörd ska ha getts.

I disciplinnämndens beslut slås fast att ord står mot ord och att det inte finns några förutsättningar att meddela disciplinär påföljd. Man har heller ingen grund för att fastställa att mäklaren tidigare i processen skulle ha förstått att säljaren skulle kräva en friskrivningsklausul.

– Båda detta och ytterligare ett ärende skrevs av utan någon påföljd för mäklaren, säger Anders Astonsson som gärna delar med sig av handfasta råd till såväl köpare som säljare.

Det första gäller det eget ansvaret.

– Man ska vara medveten om att man har ett ganska stort ansvar själv för att undersöka huset eller lägenheten man köper. Många tror att mäklaren har en större skyldighet att undersöka objektet än vad som är fallet.

Inför mäklarvalet finns mycket att tänka på.

– Se till att alltid välja en registrerad mäklare och att denne går igenom köpehandlingarna ordentligt med dig. Finns det tilläggsavtal eller särskilda villkor och vad innebär de?

Slarva inte med att läsa igenom alla medföljande handlingar.

– Årsredovisning och stadgar är viktiga att läsa igenom. Fråga hellre mäklaren en gång för mycket.

Han betonar att de flesta mäklare är skötsamma.

– Ta inte första bästa utan jämför. Som säljare bör man fråga sig vad man får för pengarna? Hur annonserar man och hur många visningar har de?

Till sist – våga lita på den berömda magkänslan.

– När man träffar mäklaren ska man känna förtroende. Känner man sig tveksam kan man alltid ta kontakt med oss och fråga om det finns tidigare varningar. De flesta gör en stor fastighetsaffär endast några enstaka gånger i livet. Då vill man att det ska gå så smidigt och bra som möjligt.

Statistik 2019

Fastighetsmäklarinspektionens landsomfattande statistik för 2019 visar på en ökning av antalet anmälda mäklare i jämförelse med föregående år. På regional nivå minskade antalet anmälningar i åtta län, ökade i tolv län och var oförändrat i ett län. Disciplinnämnden fattade 126 beslut, varav 115 med påföljd. Fler mäklare än någonsin, elva stycken, fick sin registrering återkallad. Totalt fanns 7 154 mäklare i fastighetsmäklarregistret 2019. Källa: Fastighetsmäklarinspektionen.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!