Antalet mäklare som begår övertramp och blir av med sin registrering ökar. Från januari till augusti i år tog fastighetsmäklarinspektionen, FMI, emot 684 anmälningar mot mäklare i Sverige. Under samma period togs 100 beslut om disciplinära påföljder. 20 mäklare fick sin registrering återkallad, 68 fick en varning och 12 mäklare fick en erinran.
– I år är det återigen lockpriser som toppar listan på anmälningsorsaker. Många konsumenter stör sig på att mäklaren sätter för låga utropspriser i förhållande till slutpriset. Det är en tendens vi har sett ganska länge nu, men den anmälningskategorin är rekordstor i år, säger Anders Astonsson, kommunikationsansvarig på FMI.
Bryter man ner anmälningsstatistiken till att bara gälla Sörmland, är det kategorierna marknadsföring och lockpris, budgivning och mäklarens bristande kommunikation som anmäls mest.
– Lockpriser är kanske främst ett storstadsfenomen. Man sätter ett utropspris som inte motsvarar marknadspriset eller ett pris som inte säljaren kan tänka sig att sälja för, säger Anders Astonsson.
I Sörmland har sex ärenden lett till disciplinära påföljder de senaste fem åren, visar tidningens granskning. I februari i år fick en mäklare en varning av FMI:s disciplinnämnd. Anledningen: Mannen är dömd för sexuellt ofredande, enligt en dom fastställd av Svea hovrätt.
Mäklaren nekar till brottet. Han menar att det var en engångsföreteelse efter en festkväll och att det inte har någonting med hans yrke att göra.
– Som mäklare hanterar man stora summor pengar och frågor som påverkar folks liv och privatekonomi i ganska stor omfattning. Därför finns det i fastighetsmäklarlagen krav på att man ska vara redbar och lämplig som person om man är fastighetsmäklare, säger Anders Astonsson.
26 augusti fick en fastighetsmäklare i östra delarna av Sörmland sin registrering återkallad av nämnden. När han inte hade betalat sin årliga avgiften till FMI, trots påminnelse, uppdagades knappt 170 000 kronor i skulder hos kronofogden. Beslutet har inte vunnit laga kraft ännu, men ingen överklagan har hittills inkommit.
Måste mäklare leva fläckfritt?
– Inte när det gäller parkeringsböter eller liknande. Det handlar om grövre brott överlag, till exempel att man har begått våldsbrott eller har stora skulder. Då är man enligt lagen inte lämplig som fastighetsmäklare, då ska vi återkalla registreringen, säger Anders Astonsson.
2017 varnades två mäklare i östra Sörmland av FMI, för att ha använt sig av lockpris vid försäljning av två fastigheter. Den ena mäklaren menade att prissättningen försvårades av att det fanns få jämförbara försäljningar i området. Den andra förklarade att slutpriset sannolikt var ett resultat av objektets unika, svårvärderade egenskaper, lågt utbud av den typen av objekt, låga räntor, många spekulanter och "stridens hetta".
En annan mäklare, bosatt i östra Sörmland, fick 2018 en erinran för att ha skrivit att en bostadsrätt hade kvällssol på balkongen, när den i själva verket skuggades av huset. En kvinnlig mäklare i norra delen av länet fick en varning 2017 för att ha sålt bostadsrätter i en ombyggd villa, där det saknades bygglov.
– Jag tror konsumenterna har blivit med medvetna om att FMI finns. Det kan vara en bidragande orsak till fler anmälningar, säger Anders Astonsson.