– Tittar man på statistiken har priserna gått upp galet mycket. När det gäller lägenheter är det snarare en normal ökning, men villor och fritidshus har ökat oändligt mycket mer, säger Andreas Carlquist som är fastighetsmäklare på Skandiamäklarna i Nyköping/Oxelösund, Trosa och Gnesta samt Katrineholm och Flen.
Det senaste året har bostadspriserna i Sörmland rusat iväg. Villorna har ökat i pris med 11,1 procent och bostadsrätterna med nio procent. Den mest iögonfallande prisökningen står fritidshusen för med 18,3 procent.
Han tar en visning på en villa i Tystberga han hade för en tid sedan som exempel på hur det kan bli i ett extremfall. På grund av pandemin har de bokade visningar, där de som vill titta på objekten kommer med några minuters mellanrum. Till huset i Tystberga kom det 54 sällskap.
– Det var helt galet och det blev också en ganska rejäl procentuell ökning mellan utgångspris och slutpris. Jag tror att minst 30 av dem var från Stockholm, Södertälje eller Järna. För exempelvis en ung familj från Stockholm så kan det här vara ett vettigt alternativ när de inte har råd att köpa något i Stockholm. Det är inte det häftigaste stället i världen, men har inte så lång restid till kusten, Stockholm eller Nyköping. Det är nog den sista bastionen här där priserna inte stuckit iväg så mycket än, säger Carlquist.
En anledning till att huspriserna stuckit iväg så mycket är, högst troligt, pandemin. Carlquist kollega Alex Lorant tror att det bland annat beror på att fler har möjlighet att arbeta hemifrån och vill då både ha större bostad och har dessutom möjlighet att bo längre ifrån sin fysiska arbetsplats.
– Det här beror på fler saker än att stockholmarna flyttar till Sörmland. Vi upplever absolut att inflytten från Stockholm har tilltagit när man kan jobba hemifrån i större utsträckning. Pendlingen till Stockholm blir inte en lika stor grej. Men när folk behöver större, exempelvis ett extrarum för ett hemmakontor, så skapar det också ruljangs på marknaden, säger han.
Carlquist har en förklaring till. Att svenskarnas pengar stannar i Sverige under pandemin.
– I stället för att lägga en massa pengar på en utlandssemester eller köpa sommarställen i Grekland eller Spanien gör man av med pengarna som bränner i fickan hemma i stället. Om man tittar på bygghandlare så täljer de guld just nu när folk ska renovera hemma och bygga altaner, säger han.
Mäklarkontoret han jobbar på ser tillbaka på 2020 som ett år med rekordsiffror, efter en kort dykning i mars förra året när pandemin tog fart på allvar.
Vad ser du för risk i en sådan här ökning?
– Jag säger till alla, att så länge man har tiden på sin sida så ska risken inte vara så stor. Tänker man sig dock att det är dags att flytta inom två år är det nog snarare en hyresrätt man ska ha. Det kan alltid ske en kris och då tar det ett tag för marknaden att återhämta sig, säger han och räknar upp oljekrisen på 80-talet, finanskrisen i slutet av 00-talet och nu coronapandemin – som kunde ha påverkat bostadsmarknaden åt andra hållet, säger Carlquist.
– Ungefär vart tionde år har det hänt något som ger en sättning i marknaden. Senast som det var en sådan här hets på bostadsmarknaden var innan finanskrisen. Då satte sig priserna ett år för att sedan ticka vidare igen. Till sist är det tillgång och efterfrågan som bestämmer.