Mäklarnas fixarråd för att maxa priset vid försäljning

Bostadsaffären kan vara den största man gör i livet. Så vad kan man göra för att få så bra utfall som möjligt? Är det värt att låta göra den där dyra renoveringen inför försäljningen? Och vad kan man själv göra för att öka värdet?

Vissa renoveringar bör man lämna till proffsen, anser samtliga tre mäklare som tidningen har pratat med. Felix Blomstrand, Julian Valkov och Amanda Dahlgren tycker alla att hantverkare bör sköta bland annat vatten, avlopp och våtrum. Bilden är ett montage.

Vissa renoveringar bör man lämna till proffsen, anser samtliga tre mäklare som tidningen har pratat med. Felix Blomstrand, Julian Valkov och Amanda Dahlgren tycker alla att hantverkare bör sköta bland annat vatten, avlopp och våtrum. Bilden är ett montage.

Foto: Skandiamäklarna/Eskils fastighet/Erik Olssons fastighetsförmedling/Fredrik Sandberg/TT

Sörmland2022-05-08 05:11

Amanda Dahlgren, Felix Blomstrand och Julian Valkov är alla mäklare på olika firmor runt om i Sörmland. Samtliga svarar, via mejl, att inredning och styling kan påverka en bostadsförsäljning, men i olika grad.

– Det kan öka intresset för bostaden, ge fler spekulanter och därmed ett ökat antal potentiella budgivare. Vi märker att allt fler kunder väljer att ta hjälp med styling inför sin bostadsförsäljning, säger Julian Valkov på Eskils fastighetsförmedling.

Felix Blomstrand, på Skandiamäklarna, ser framför allt att det kan göra stor skillnad att låta inreda en annars omöblerad fastighet inför försäljning.

– Ibland kan det hjälpa spekulanten att se objektets fulla potential. Andra objekt har inte det behovet, konstaterar Amanda Dahlgren på Erik Olsson fastighetsförmedling.

undefined
Tapetsera kan du göra själv, så länge du är nogrann.

Så hur ska man tänka kring större projekt, som renoveringar, inför en försäljning. Vad lönar sig?

– Det är viktigt att åtgärda direkt synliga fel, till exempel genom att sätta dit den där golvlisten som inte kommit på plats efter målningen för flera år sedan, säger Amanda Dahlgren.

Att laga handtag, fönsterhakar, persienner och byta packning i droppande kranar är andra exempel på sådant som lätt kan finnas kvar på att göra-listan men som bör fixas inför försäljning.

– När det gäller större renoveringar så är det de utvändiga dyra posterna som tak om det är dåligt, fönster samt utvändiga plåtarbeten som gör skillnad, säger hon.

Även om behovet av renovering så klart skiljer sig från objekt till objekt anser Julian Valkov att det är de mest synliga renoveringarna som ger störst effekt på värdet – som att byta ut ett kök eller förnya ytskikten.

– Generellt tycker vi att målning, både in- och utvändigt samt golvläggning är att rekommendera – gärna till genomgående enhetliga golv, säger Felix Blomstrand.

Men alla renoveringar är inte självklart positiva för affären. Mäklarna upplever att många köpare vill sätta sin egen prägel på exempelvis kök och badrum.

– I vissa fall vill köparen ändra på hela planlösningen och då tar det emot att riva ett helt nytt kök som råkar vara på "fel" plats. Likaså att exempelvis färgvalet på köket eller kaklet inte passar spekulanterna. En sådan effekt kan göra att spekulanterna väljer att buda på ett annat objekt med ett gammalt kök som de kan sätta sin egen prägel på, säger Dahlgren.

undefined
Det händer att köpare vill göra om planlösningen – och då kan ett nyrenoverat kök kännas som hinder, säger Amanda Dahlgren på Erik Olsson fastighetsförmedling.

En annan viktig aspekt är att renoveringarna ska vara bra genomförda, annars kan det stjälpa snarare än hjälpa.

– Renoveringar som inte är fackmannamässigt utförda eller ej färdigställda kan många gånger sänka värdet på en bostad snarare är att ge en positiv värdemässig utveckling, säger Valkov.

De är alla överens om att många lekmän fixar målning och annan ytskiktsrenovering, som att tapetsera, lägga golv och sätta lister – så länge man är noggrann.

– Men det gäller att det blir riktigt snyggt gjort, så resultatet är proffsigt. Inget kladd får lämnas och inte heller stora glipor eller hängande luckor för då drar det ner priset istället, säger Dahlgren.

Något annat som säljare själva kan ta sig an är städningen av objektet.

– Generellt behöver de flesta boenden en rejäl rengöring inför försäljning, och detta kan säljarna oftast utföra själva. Är det rent och fräscht så får man automatiskt en bättre känsla för huset oavsett om det är gammalt eller nytt, säger hon.

Prisutveckling i Sörmland

De sörmländska bostadspriserna har aldrig varit så höga som nu. Så här har det senaste årets försäljningar varit:

Bostadsrätter: 3 038 stycken har sålts för ett snittpris på 24 645 kronor per kvadratmeter.

Villor: 1 913 stycken har sålts för ett snittpris på 30 351 kronor per kvadratmeter.

Fritidshus: 423 stycken har sålts för ett snittpris på 38 266 kronor per kvadratmeter.

Källa: Mäklarstatistik.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!